Intervjui Pozorišta Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Aneta Tomašević: „Pozorište je za mene čista sreća”.

Ljubitelji pozorišta sigurno uživaju u glumi Anete Tomašević koja je više puta dokazala zašto je Prvakinja drame. Glumica Šabačkog pozorišta i dobitnica mnogobrojnih nagrada smatra da se svi problemi današnjice mogu tretirati kroz umetnost, naročito film i pozorište. Njen televizijski angažman pamtimo u serijama „Srećni ljudi” i „Miris kiše na Balkanu”, kao i u TV drami „Svadbeni marš”. Posebnu pažnju zaslužuje njena uloga Jefimije u seriji „Sinđelići” za koju smatra da joj je promenila život. Preko pedeset pozorišnih uloga dovoljno govore zašto je pozorište za nju sreća.

Za koju ulogu smatrate da je Vaše otkrovljenje?

Ako razmišljam o svojim dosadašnjim, uglavnom pozorišnim ulogama, onda bi odgovor na Vaše pitanje glasio: „Svaka nova uloga je za mene veliki izazov.” U svakom od tih likova otkrivam pomalo i o sebi. Jer, glumac osim što određenom liku pozajmljuje svoje telo i glas, daje mu i svoja osećanja, svoju snagu ili slabost. Zato ne mogu da izdvojim ni jednu, za sada.

Kako je gluma promenila Vaš život?

Mogu slobodno da kažem da je gluma ulepšala moj život. Ako radite posao koji volite, i ako vas taj posao ispunjava, onda svaku promenu koja je u mom životu nastala zahvaljujući glumi i Pozorištu mogu da smatram čistom srećom.

Da li razvoj tehnologije ide u prilog pozorištu?

Razvoj tehnologije ide u prilog pozorištu, naročito u pogledu scenskog osvetljenja, tona i postizanja nekih scenskih efekata kako bi se jedna predstava smatrala visoko umetničkim činom.

Kako ste otkrili svoj talenat?

Mislim da je to bilo neizbežno, s obzirom na to da sam rođena u glumačkoj porodici. Moj talenat su otkrili drugi, a ja sam sve to smatrala igrom, i tako je ostalo i do danas. Ja sam veliko dete.

Kojim se kolegama divite?

Divim se mnogim kolegama. Ima ih mnogo, pa ne bih da nabrajam, jer bi mi bilo žao da nekoga slučajno preskočim. Uglavnom, divim se svim glumcima koji ozbiljno, predano i sa ljubavlju prilaze svom poslu. Onima koji su u stanju da do kraja odbrane ono što igraju. Onima kojima se veruje.

Dobitnih ste mnogobrojih nagrada i priznanja…koja Vam je posebno draga?

Nagrade su potvrda za vaš trud i rad. Važne su u trenutku kad ih dobijete, ali već sutradan one su prošlost, i ništa vam ne garantuju. U pozorištu se ne živi od stare slave. Svaki put morate da se dokazujete ispočetka. Sve nagrade koje sam dobila su samo pokazatelji da sam išla pravim putem i zato su i drage. Podjednako.

Koja je uloga promenila Vaš način razmišljanja o određenoj temi, okolnosti i problemu?

Ni jedna uloga i sve uloge.

Drama i komedija ili tragedija? Šta je teže izneti i zašto?

Drama, komedija ili tragedija…. Ne znam šta je teže. Ili lakše. Za sve postoji put i način. U sve se mora uložiti dosta mašte, truda, znanja i iskustva. Kažu da je najteže zasmejati nekoga. Komedija nije nimalo lak žanr, i najbolje je kad se i ona igra sa punim uverenjem i pokrićem.

Uloga Jefimije je Vaš povratak na male ekrane… da li Vam je nedostajao televizijski angazman?

O nekom mom „povratku” na tv ekrane bi bilo smešno govoriti, jer sam ja prvenstveno pozorišna glumica. Uloga Jefimije u seriji „Sinđelići” je moja prva velika uloga na televiziji. Pojavljivanja u serijama „Srećni ljudi” i „Miris kiše na Balkanu”, kao i u TV drami „Svadbeni marš” su manja od epizode. Jefimija je malo promenila moj život, ali zaista uživam u tom iskustvu sa divim kolegama i ekipom.

Kako vratiti interesovanje redovnog posećivanja pozorišta? Šta remeti vrednosti koje su dugo gajene na našim prostorima?

Odavno je publika izgubila interesovanje za odlazak na pozorišne i filmske predstave. Verovatno zato što je ponuda sa druge strane (mislim uglavnom na razne televizije, kao i na iternet i slično) bila mnogo nametljivija i glasnija. Ljudima se serviraju programi lakog žanra, a kanala i televizija ima mnogo, pa je izbor veliki. Mnogo je lakše ostati kod kuće i gledati nešto dok drži pažnju, a onda jednostavnim pritiskom na dugme, promeniti zabavu. U pozorištu nije tako. Ono izaziva, provocira, pita… A ta pitanja nisu uvek prijatna. Ne znam kao vratiti publiku, ali publike ipak ima. Nadam se da će biti bolje.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.