Intervjui Srbija

Ana Sofrenović: Detinjstvo me podseća na život u kontrastima i lepotu

Ana Sofrenović je jedna od najboljih i najlepših srpsko-britanskih glumica. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti (FDU) u Beogradu, u klasi Predraga Bajčetića. Pored glume, bavi se i pevanjem. Dobitnica je mnogih značajnih nagrada i priznanja, među kojima je nagrada „Carica Teodora” za ulogu u filmu „Nebeska udica” (2009).

Ana Sofrenović(Fotografija: Ana Sofrenović; „Žena – Blic”)

Vaša karijera vezana je, pored Srbije, za rad u engleskoj, to jest britanskoj produkciji. Kakav je njihov način rada u odnosu na naš?

Razlika je u veličini produkcije. Čim je industrija veća, onda su pravila drugačija. Mi imamo veoma talentovane ljude. Poslednjih godina uslovi su nam se baš poboljšali. Ovde se snima dosta gerila filmova, snima se u razlićitim uslovima, jer su fondovi za kinematografiju niskobudžetni.

U odnosu na Srbiju, Britanci imaju stav prema svojoj kinematografiji – spremnu su da ulažu u nju. Naravno da i oni imaju oscilacije, ali su bogat sistem koji zna vrednost umetnosti.

Na šta Vas asocira reč detinjstvo?

Na dve oprečne kulture, na život u kontrastima i na lepotu.

Koliko je mašta bitna za glumu?

Suštinska je, kao i za svaku vrstu umetnosti. Mislim da je mašta funkcionalna za svakog čoveka jer sve polazi od nje.

Ana Sofrenović(Fotografija: Ana Sofrenović; Tim Dickeson, „Jazzin”)

Pored profesionalnog bavljenja glumom, bavite se i pevanjem. Kako delite muziku po kvalitetu?

Muziku isključivo delim na dobru i lošu.

Koje žanrove slušate?

Slušam sve žanrove. Međutim, žena koju ja obožavam da slušam, a samim time je smatram najboljim vokalnim kvalitetom koji trenutno imamo, jeste Divna Ljubojević. Ono što ona radi daleko prevazilazi granice našeg tržišta i naše muzičke industrije.

Sa kojim rediteljem volite najviše da sarađujete?

Ima raznih reditelja sa kojima volim da sarađujem. Svako od njih ima svoju autentičnost i poseban pristup zadatku, svoju vrednost i trag koji ostavi na glumcu sa kojim radi, tako da nemam omiljenog. To je kao kada biste pitali roditelje koje dete im je najdraže.

Koju biste knjigu preporučili našim čitaocima da pročitaju?

„Malog princa”.

(Fotografija: Ana Sofrenović; „Sinemanija”)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.