Almudena Rodrigez Pardo: Ako želimo DevOps kulturu u kompanijama, moramo brisati postojeće granice

0

Jedna od govornica na 3. Agile Serbia konferenciji biće Almudena Rodrigez Pardo, koja se tokom protekle godine pridružila kompaniji Improvement21 kao Agile ekspertkinja. Pored bogatog profesionalnog iskustva Almudena je u IT svetu poznata i kao govornica na različitim Agile i DevOps događajima koji okupljaju stručnjake iz ovih oblasti. Navedeno je bila odlična polazna tačka da popričamo sa Almudenom o njenoj karijeri, značaju Agile i DevOps transformacije i učešću na ovogodišnjoj Agile Serbia konferenciji.

1. Kako biste u par rečenica predstavili sebe i svoju dosadašnju karijeru? Ko je Almudena?

Almudena je pasionirana agilistkinja! Rođena sam u Španiji, nakon završene srednje škole u SAD i stečene diplome u oblasti kompjuterskih nauka na RVTH Univerzitetu u Ahenu (Nemačka) počela sam da radim za Erikson, međunarodnu telekomunikacijsku kompaniju. Tokom dvadesetdvogodišnje karijere u Eriksonu radila sam na različitim pozicijama i zadacima poput: skram developmenta, projektnog menadžmenta, osiguranja kvaliteta, tržišne tehničke podrške, Agile koučinga, internih konsultantskih angažmana… Sve nabrojane pozicije i zadaci su mi dali odličnu pozadinu za rad u multikulturalnoj sredini i sposobnost da sagledam različite perspektive procesa u kompaniji.

2. Vi ste Agile ekspertkinja koja podržava organizacije širom sveta na njihovom agilnom i DevOps razvojnom putu. Koji su ključni faktori za uspeh agilnog i DevOps okruženja?

Kompanija za koju trenutno radim (Improvement21), podržava širok spektar kompanija iz celog sveta, različitih sektora kao što su bankarski, telekomunikacijski, osiguravajući, marketinški… čak i startape! Tokom rada smo došli do zapažanja da većina izazova sa kojima se naši klijenti suočavaju vuku korene, odnosno odnose se na kompanijsku kulturu. Vidite, jedna kompanija može posedovati izvrsnu tehnologiju i najbolje moguće dostupne alate, ali Agile i DevOps se odnose na ljude tj. namenjeni su ljudskom faktoru!
Saradnja, obostrano razumevanje, zajednička vizija, osnaživanje, razvoj zaposlenih, motivacija… sve su to faktori koji osiguravaju uspeh DevOps i Agile transformacije.

3. Koja je najveća šansa koju Agile donosi poslovnom svetu danas?

Danas se poslovna sfera menja veoma brzo i taj tempo će u budućnosti samo nastaviti da raste. Kako je pisao G. Wood, promena nikada neće biti toliko spora kao što je danas. Ovo će povećavati nepredvidivost u mnogim industrijama. U tom kontekstu, agilne metodologije pružaju različite alate i načine razmišljanja neophodne za prilagođavanje i reagovanje na složenost digitalne industrije.

4. Na osnovu iskustva, šta biste naveli kao najveći izazov agilne transformacije?

Ako malo bolje sagledate godišnje istraživanje State of Agile Survey, koje se radi u proteklih 12 godina, jasno ćete videti da je najveći izazov sa kojim se suočavamo promena korporativne tj. kompanijeske kulture. Ona se odnosi na način razmišljanja u datoj kompaniji, ona se odnosi na ljude i pre svega na promenu! Promena načina kako ljudi rade, misle, interaguju nije jednostavna kao implementacija novih procesa, tako da to uvek imamo na umu kada radimo sa nekom kompanijom. Na prvom mestu je pridobiti zaposlene za saradnju. Dosta razgovaramo sa njima kako bismo zadobili njihovo poverenje i kako bi oni postali svesni šta agilnost donosi, zašto je bitna. Ako ne pridobijete zaposlene, agilna transformacija nema šanse za uspeh.

5. Na ovogodišnjoj Agile Serbia konferenciji moderiraćete jedan od panela. Možete li nam reći o temi diskusije i zašto je ne treba propustiti?

Kao što ste pomenuli biću moderator panela o DevOps kulturi. Mnogo toga se dešava u današnjim kompanijama kada govorimo o automatizaciji i kontinuiranoj isporuci, što je odlično. Ali, u nekoliko industrijskih sektora, kao što je na primer telekomunikacijski, postoji visok nivo kompleksnosti kada softver treba pustiti u rad. Akcenat panelske diskusije biće o značaju saradnje kada govorimo o DevOps pristupu. Jedna od situacija koja nam se nameće u praksi je da moramo brisati postojeće granice i obezbeđivati unakrsne funkcionalne postavke, ako želimo imati DevOps kulturu u jednoj kompaniji.

Oglašavanje

O autoru

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend