Intervjui Srbija

Aleksandar Filipović: Tajna uspeha i dugovečnosti „Tabloida” jeste u mojoj novinarskoj kreativnosti i originalnosti

Aleksandar Filipović je jedan od najboljih srpskih novinara i voditelja. Diplomirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. Autor je i voditelj kultne televizijske emisije „Tabloid”. Kažiprst je njegov lični pečat.

(Fotografija: Aleksandar Filipović, 2017; „Fejsbuk)

Ove godine ste proslavili 20. sezonu vaše kultne zabavno-muzičke TV emisije „Tabloid”. U čemu je tajna njenog uspeha i njene dugovečnosti?

Tajna uspeha i dugovečnosti „Tabloida” jeste u mojoj novinarskoj kreativnosti i originalnosti. Bez lažne skromonosti, mislim da mi je ova jubilarna sezona najbolja u karijeri! Podseća na onu kada sam počinjao rad na televiziji „RTS – NS plus” i bio revolucionaran – u idejama, temama, stilu vođenja…

U „Tabloidu” su gostovale mnoge eminentne ličnosti iz različitih sfera javnog života. Da li ima neko koga biste želeli da ugostite a da još uvek niste?

Voleo bih da ugostim Đorđa Balaševića, a Zvonko Bogdan mi je rekao da će biti moj gost. Sa Oliverom Dragojevićem bih voleo da pecam i radim intervju. Sva tri gospodina poznajem i mislim da ovo nije nemoguća misija

Radili ste na „Televiziji BK” – svojevremeno jednom od najgledanijih kanala u Srbiji. Kako biste opisali taj period Vaše karijere?

„BK televizija” mi je donela popularnost. Oni koji me nisu gledali deset godina još uvek me prepoznaju, dok mi mnogi na Fejsbuku kažu da su odrasli uz moje emisije. Takođe, rad na ovoj televiziji doneo je i mnogo stresa, rada i borbe za rejting.

Radio-televizija Vojvodine (RTV) mi je dala opuštenost u poslu i sigurnost.

(Fotografija: Aleksandar Filipović, 2011; „Žena – Blic)

Možete li da napravite paralelu između medija u Srbiji i medija iz regiona?

Mediji iz regiona imaju mnogo manje egzistencijalnih briga od naših Srbiji. Međutim, mediji u Srbiji su veoma originalni i tabloidni, i u toj svojoj grčevitoj borbi za opastanak žilaviji, odnosno prodaju više šarene laže.

Postoji li recept za dobru kolumnu?

Recept za dobru kolumnu je iskrenost i kreativni rukopis. Voleo sam da čitam kolumne Aleksandra Tijanića, Bogdana Tirnanića, Tanje Torbarine… Sada mi se dopada način na koji pišu Dragoljub – Draža Petrović i Zoran Kesić.

Pisana ili izgovorena reč?

Kod mene je jača izgovorena reč jer sam bučan.

(Fotografija: Aleksandar Filipović, 2017; „Fejsbuk)

Koji savet biste dali budućim novinarima i voditeljima?

Savet mojim budućim mladim kolegama: „Ulazite u neizvesno vreme!” Novinarstvo nije posao koji može obezbediti sigurnu egzistenciju i antistres, ali je definitivno posao koji donosi dinamiku i adrenalin. Da sam trideset godina mlađi, opet bih poželeo da budem novinar!

Šta smatrate najvećim tehnološkim dostignućem?

Najveće tehnološoko dostignuće je internet i to što su mobilni telefoni postali mediji. Ali sve to nas je mnogo otuđilo…

Kako vidite svet kulture i medija za 50 godina?

Svet kulture i medija, nažalost, neće biti lep kao nekada. Plašim se da su romantična vremena samo nostalgija… Televizija neće postojati na klasičan način, ali će postojati!

(Fotografija: Aleksandar Filipović, 2017; „Fejsbuk)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.