Intervjui Srbija

Kvalitet, umerenost i posvećenost su recept uspeha

Milica Denić, bivša PR menadžerka, danas je specijalista za društvene mreže koji uspešno radi u digitalnoj industriji i postavlja standarde za sve koji se bave ovim poslom. Moglo bi se reći da je njen posao sastavni deo njenog svakodnevnog života, čak i privatnog, jer se Milica ne odvaja od svojih digitalnih ljubimaca čak ni dok ispija kafu sa drugaricama.

1. Godinama radite u PR i digital industriji. Kako ste dospeli u digital industriju, zašto ste se za nju odlučili i na kojoj poziciji danas radite?

Sve je počelo izborom fakulteta. Privatni nastavni sistem mi je omogućio da steknem sveobuhvatna znanja iz ekonomije, odnosa s javnošću i kompjuterskog inženjeringa koja se danas manifestuju u poziciji na kojoj sam. Na fakultetu sam bila studentski angažovana, čak i predsednica unije studenata što mi je omogućilo da naučeno još u ranim danima primenim u praksi.

Zavolela sam odnose s javnošću. Uporedo sam studirala master na FON-u i radila kao PR menadžer Ministarstva zdravlja. Posle državnih institucija, zanat sam kalila u agencijama gde sam se na kraju i pronašla. Za sve ovo vreme, moja ljubav i znanje prema informacionoj tehnologiji nije prestajalo. Štaviše, pohađala sam online kurseve iz ove oblasti i negde 2011. godine poželela sam da se oprobam u tzv. socijalnim mrežama, kako smo ih tada zvali.

Naredne tri godine sam freelance-ovala, da bi nedugo potom opet postala agencijski čovek. Malo po malo, osvajala sam i ovu struku i rasla, najviše u pogledu kreativnosti zbog koje sam se i odlučila za digitalnu industriju. Za kreativnost ovde zaista nema granica, samo je budžet ta linija koju ne smeš da pređeš.

Danas vodim digitalno odeljenje u agenciji „DNA communications“ i mogu reći da sam sada na mestu na kojem sam oduvek želela da budem.

2. U agencijama koje se bave digitalom ruše se zidovi između digitalnih i drugih sektora, oni se zbog promena spajaju. Kakva je situacija na našem tržištu? Imaju li agencije dovoljno kapaciteta da se prilagode postojećim tržišnim uslovima?

Agencije su generalno svesne i sve više shvataju potrebu za uspostavljanjem digitalnih sektora. Lično, imam sreće što sam trenutno u agenciji koja spada u ovu grupu.

Digitalna grana, nazovimo je tako, je nešto što se samo radom u toj oblasti može shvatiti jer vas nijedna knjiga ne može pripremiti za to. U pozitivnom smislu, svakako.

Što se tiče kapaciteta agencija u pogledu digitalne usluge mislim da one to mogu i da bi trebalo da posvećuju sve veću pažnju ovo oblasti. Jasno je da sve zavisi od broja klijenata zainteresovanih za ovu uslugu, ali kada se sve kockice slože, uz kreativan kadar možemo proizvesti nešto zaista sjajno.

Muah3

3. Digitalizacija i društvene mreže su izmenile kreativnu industriju. Što se digitala tiče gde smo u odnosu na svet? Koji su nedostaci našeg tržišta?

Apsolutno! Grafički dizajn širi svoju delatnost na web dizajn, marketing u media buying, odnosi s javnošću ide ka ePR-u… Danas je sve povezano sa internetom.

Gde smo u odnosu na svet? Mnogi bi ovo prokomentirisali da smo jako daleko od sveta, ali ja ne mislim tako. Mi smo unazađeni u ovom smislu samo u pogledu budžeta kojima raspolažemo. Generalno smatram da smo jedna jako kreativna nacija, a to se zaista vidi na svakom koraku. Ne želim da budem skromna u ovom slučaju kada kažem da samo mešoviti kadar daje odlične integrisane kampanje i da je to ključ za uspeh!

4. U čemu pronalazite inspiraciju i u kojoj meri je bitan timski rad prilikom osmišljavanja i kreiranja digitalne kampanje klijenta?

Svaki kreativni proces se ne može forsirati, to će vam svako reći, ali se može prilagoditi, oblikovati i dati odličan krajnji rezultat. Pre par meseci sam završila kurs „Ignite Your Everyday Creativity“, na Courseri koji preporučujem svima koji se bave ovim poslom.

Ukoliko treba da pomognem kreativnom sektoru u agenciji, trudim se da promenim okolinu u kojoj sam, da ustaljene pokrete zamenim iznenadnim, da se vidim sa osobama sa kojima se nisam dugo videla, da pijem kafu levom rukom i slično. Često praktikujem da u slobodno vreme odem u park, na reku ili na mesto koje okuplja veći broj ljudi. Nikada ne znam šta će biti okidač, ali to se jednostavno desi. Da li će devojčica ispustiti loptu, neko napraviti selfie, prodavačici na pijaci ispasti jabuka… Takođe, trudim se često da crtam, iako nisam baš vešta u tome i da vežbam jogu kako bih oslobodila svoje misli. Možda su moje metode neortodoksne, ali deluju.

5. Tokom 2016. godine svedočimo brojnim glupostima, klišeima, medijskih kanala i marketara koji prate trendove bez promišljanja da li su oni ispravni. Kako uticati na postojeću situaciju i kako uticati na klijente da shvate da je digital nešto što je sastavni deo poslovanja današnjice?

Sve je veći broj sadržaja i ljudi koji su aktivni na internetu, pa stoga i na društvenim mrežama. Ono što izdvaja sadržaje je njihov kvalitet i umerenost u plasiranju. U agenciji se trudimo da sve što plasiramo na našim društvenim kanalima ima suštinu i da bude interesantno našoj publici. Naravno, iza toga stoji dubinska analiza koji sadržaji, kada i kako mogu doneti najveći organski reach i ovo je posao za osobu na mojoj poziciji.

Primećujem sve više dupliranje sadržaja na pojedinim društvenim mrežama i to mogu da izdvojim kao jedini pokazatelj kako ne bi trebalo raditi ovaj posao. Kvalitet, umerenost i posvećenost su tri najbitnija faktora za svakoga ko se bavi digitalom.

Kako uticati na klijente da shvate da je digital sastavni deo današnjice? Mišljenja sam da su oni to već shvatili, barem kada govorimo o velikim kompanijama. Što se manjih firmi tiče, oni se trude da interno rade najbolje što mogu i to je po svim pravilima tržišne ekonomije sasvim normalna stvar. Nama ostaje samo da se trudimo da budemo što kvalitetniji, čemu i težimo svakom idejom, svakom objavom…

6. I za kraj, šta biste poručili onima koji žele da rade u digitalu?

Učite, budite radoznali. Potrudite se da budete deo kvalitetnog tima jer ćete i vi bolji, kreativniji. I onda ponovo, učite…

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Medijski sponzori smo

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Oglašavanje

Hvala što nas pratite!