Intervjui Srbija

Uspešna škola, osim obrazovanja, je odgovorna i za socio-emocionalni razvoj deteta

Ove godine, kao i prethodnih godina, International School of Belgrade raspisala je konkurs za dodelu stipendije talentovanom pojedincu koji će imati priliku da pohađa nastavu u ovoj elitnoj školi. Tim povodom razgovarali smo sa gospodinom Robertom Rišom, koji se nalazi na čelu ove obrazovne ustanove.

1. Koliko se način rada škole promenio od njenog osnivanja 1948. do danas?

Verujem da su osnovna filozofija i vrednosti u suštini danas iste kao i pre 68 godina, kada je škola osnovana. ISB je uvek pružao kvalitetno obrazovanje za inostrane porodice ali i one lokalne sa međunarodnom orijentacijom. Naši akademski standardi su od početka bili visoki, ali prilagođeni individualnim potrebama naših đaka. Ta prilagođavanja ostvarujemo kroz formiranje odeljenja sa manjim brojem učenika i visoko obrazovan i posvećen nastavni kadar. Osim obrazovanja, ISB posebno neguje kompletan razvoj deteta, a tu mislim na socio-emocionalni razvoj, ali i mogućnosti uključivanja u različite sportske aktivnosti, liderskih sposobnosti i humanitarni rad.

2. Da li se i u kojoj meri edukativni sistem u ISB razlikuje od drugih redovnih škola u Srbiji?

Na žalost nemam lično iskustvo kada govorimo o obrazovnom sistemu u Srbiji, pa mogu samo da uopšteno izrazim svoje uverenje da se učenici naše škole više angažuju prilikom učenja u praktičnom smislu, kao i da je naš sistem učenja kreativniji i više usmeren na samog učenika.

3. Škola neguje različite društveno odgovorne aktivnosti učenika. Koliko su ovakve aktivnosti važne za razvoj i obrazovanje deteta?

Verujemo da su aktivnosti u kojima učenici pomažu svojim zajednicama veoma važne, i ohrabrujemo sve naše učenike, još od najranijeg uzrasta da se aktiviraju u ovoj oblasti, naravno na osnovu dotadašnjeg saznanja u okviru školskih aktivnosti. Njihov osećaj za društvenu odgovornost raste tokom godina zajedno sa razvojem zrelosti, i za većinu to aktivno traženje načina da unaprede svoje lokalne i globalne zajednice postaje važan deo njihove ličnosti.

US (3)

4. Ovo je četvrta godina kako ISB sprovodi Program stipendiranja. Kako ovaj program funkconiše? Koliko je učenika do sada dobilo ISB stipendiju?

Trenutno imamo četiri učenika u okviru Programa stipendiranja – po jednog u razredima 9, 10, 11. i 12. (odnosno, 1, 2, 3. i 4. razredu srednje škole po srpskom sistemu obrazovanja). Osim toga, imali smo još jednu stipendistkinju koja je maturirala prošle godine i upisala Medicinski fakultet u Beogradu. I ove godine ćemo stipendirati jednog učenika 8. razreda srpske nacionalnosti, pa ću iskoristiti priliku i pozvati sve zainteresovane da konkurišu za ovogodišnji program i prijave se do 22. aprila. Odabrani kandidat će početi prvu godinu srednje škole već u avgustu 2016. Kandidati koji se prijave moraju imati srpsko državljanstvo, odličan uspeh u školi, kao i interesovanja i iskustvo u vannastavnim aktivnostima kao što su gluma, muzika, sport, liderstvo ili humanitarni rad. Takođe, potrebno je da imaju napredno poznavanje engleskog jezika, i dokaz o finansijskim ograničenjima roditelja. U pitanju je kompletna stiendija, što znači da će ISB pokriti sve troškove četvorogodišnjeg školovanja u Internacionalnoj školi.

5. Neka deca imaju poteškoća prilikom adaptiranja u novu sredinu. Kako su se stipendirani učenici snašli u internacionalnoj sredini?

Do sada su svi učenici koje smo odabrali u okviru Programa stipendiranja već tokom samog procesa prijavjivanja pokazali određen stepen adaptibilnosti na novu sredinu. Dobro su se pripremili u smislu svojih očekivanja ali i razumevanja našeg sistema rada, programa nastave i same sredine za učenje. Svi su se dobro uklopili, uglavnom već u prvom polugodištu njihove prve školske godine u ISB. Kod nas je struktura učenika veoma raznovrsna u odonosu na demografske parametre, pa tako imamo predstavnike više od 40 nacionalnosti i kultura. Još jedan benefit toga je to što naši učenici veoma dobro prihvataju i neguju međusobne kulturne razlike koje, u duhu škole, proslavljamo zajedno. Stoga toplo dočekuju svakog novog đaka, što stipendistima pomaže prilikom uklapanja u ovu sredinu.

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.