Društvo

Želite li da budete bloger-stažista?

Jedno od novih i aktuelnih zanimanja koje se sa napretkom i razvojem Interneta pojavilo jeste bloger (eng. blogger). Ako želite da se bavite ovim poslom, iz hobija ili profesionalno, nepohodan je (pored internet konekcije (veze)) i talenat za pisanje, ali i malo kreativnosti (dobro je i da poznajte gramatička pravila, ali „nije neophodno“).

Voices of Youth – Blogging Internship“  („Glasovi mladih – Stažiranje blogovanja“) je sajt koji omogućava mladim blogerima da poboljšaju svoje blogerske veštine, odnosno poprave svoje pisanje. Takođe, nudi i mogućnost da se povežete sa blogerima iz celog sveta. Teme kojima se „Voices of Youth Blogging Intership“ bavi vezane su za globalna scoijalna, ekonomska, kulturna i poltička pitanja.

"Voices of Youth"  (Fotografija: „Voices of Youth“, Brand New)

Nova grupa mladih blogera (od 10 do 15 polaznika-pripravnika), uzrasta od 14 do 25 godina, počinje od decmbra 2015. godine. Program (stažiranje(pripravništvo)) traje tri meseca. Vaš zadatak je da nedeljno objavite jednu do dve blog vesti i učestvujete u onlajn debatama (raspravama-diskusijama), dok „Voices of Youth“ (VOY) zajednica menadžera prati vaš napredak (vaš je supervizor). Oni će vam dati savete i pokazati trikove kako da napišete dobar blog. Stažiranje je na daljinu (pišete kod kuće), te nije potrebno nigde da putujete. Jedino što vam je potrebno je da dobro znate engleski, španski ili francuski jezik. Na kraju uspešnog zavržetka stažiranja, dobićete sertifikat od strane UNICEF-a.

Zbog velikog interesovanja i ograničenog broja mesta, „Voices of Youth“ kontaktiraće samo one kandidate koji su odabrani za stažiranje.

Ako ste zainteresovani, svoje prijave možete poslati do 30. oktobra 2015. godine na http://goo.gl/forms/7Bp6ULPlvH

U slačuju da ne budete odabrani za stažiranje – ne očajavajte! VOY vam nudi i mogućnost da pošaljete svoj blog tekst, koji može biti izabran i objavljen. Srećno!

VOY i UNICEF  (Fotografija: VOY i UNICEF)

Blog ili veblog čini niz hronološki (redosledno) organizovanih unosa teksta koji se prikazuju na veb-stranicama, putem automatizovanog softvera koji omogućuje veoma jednostavno kreiranje i vođenje bloga. Tipovi unosa mogu varirati po svojoj temi, obimu i formatu (npr. veblogovi čiji su unosi u tekstualnom formatu (vesti, beleške, debate…) ili blogovi gde je unos fotografija, skica, adresa sa zanimljivim sadržajem na Internetu…). Veliki deo blogova omogućava svojim posetiocima da napišu komentar na unese, na taj način stvarajući male zajednice koje diskutuju o temama kojima se blog bavi (nekada su to bili forumi, ali je komunikacija teža u odnosu na blog). Zbog toga su se blogovi vremenom razvili u široko rasprostranjen način komunikacije na Internetu, između autora (ili grupe autora) i posetilaca bloga.

Blog  (Fotografija: Blog, Digitalizuj.Me)

UNICEF je neprofitna organizacija (Međunarodni fond za decu i omladinu) koja se bavi pružanjem pomoći u zbrinjavanju i obrazovanju svakog deteta i omladinca kome je ova pomoć neophodna, odnosno bavi se poboljšanjem kvaliteta njihovog životnog standarda. Finansira se u celosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, kao i firmi i humanih građana.

UNICEF je osnovan 11. decembra 1946. godine na Osnivačkoj skupštini Ujedinjenih naroda. Prva ideja za osnivanje fonda bila je pomoć deci Evrope nakon završenog Drugog svetskog rata, a kasnije se proširila pomaganjem deci u Africi, Aziji i Južnoj Americi. Danas ima svoja predstavništva širom sveta i jedna je od najpoznatijih humanih fondacija.

unicef

Svako ko želi da pomogne može da uplati svoju donaciju UNICEF-u (više informacija na http://www.unicef.rs)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.