Društvo Lepota Telo & Duh Srbija

Zašto je urea dobra za našu kožu?

Ako se mučite sa suvom i dehidriranom kožom, verovatno se isprobali mnoge kreme i losione u potrazi za pravim rešenjem za hidrirataciju vaše kože, bilo da se radi o grubim i ispucalim stopalima, suvim laktovima ili čak o ekcemu. Mnogi su verovatno na poleđini tih preparata, na listi sastojaka, primetili da se na njoj najčešće nalazi urea.  

Šta je urea i kako koristi našoj koži? U nastavku teksta, pročitajte sve što treba da znate o ovom sastojku.

Naša koža

Spoljašnji sloj kože poznat je kao stratum corneum i predstavlja zaštitnu barijeru kože. Ovaj sloj sadrži prirodne hidratantne faktore koji pomažu da se reguliše količina vlage u našoj koži a jedan od tih faktora je urea. Gubitak ovih faktora dovodi do smanjenja vlage, što uzrokuje da koža postane suva, dehidrirana i gruba. Ovakva koža gubi fleksibilnost i sklona je ljuspanju i perutanju. Zato je hidracija veoma važna jer je na taj način štitimo i jačamo njenu odbrambenu funkciju.

Šta je urea?

Urea je glavni azotni produkt razgradnje proteina, koji naše telo izbacuje nakon što ih iskoristi, kroz znoj i urin. Iako našim unutrašnjim organima urea nije potrebna, prirodno se nalazi u koži i tu je veoma potrebna. Tokom starenja, koža proizvodi sve manje uree, pa je to jedan od razloga zašto ju je s godinama potrebno sve više hidrirati. Zdrava koža ima ima oko 28 mikrograma uree po kvadratnom centimetru. Nizak nivo uree u koži dovodi do njene hrapavosti, zatezanja, perutanja i iritacije. Suva koža sadrži i do 50% manje sadržaja uree, a oni koji pate od oboljenja kao što su psorijaza ili ekcem mogu imati i do 80% manje od onih sa normalnom kožom. 

Zašto je urea dobra za kožu?

Urea je samo jedan od čestih sastojaka u preparatima za negu kože, a pored nje popularni su i hijaluron, glicerin, vitamin C i vitamin E.

U nezi kože, ovaj urea ima dve uloge – hidrira kožu i vrši njenu eksfolijaciju, u zavisnosti od koncentracije. 

Urea u koncentraciji do 10% deluje kao humektant zbog svoje sposobnosti da zadrži vlagu, vezivanjem za vodu. Kada se urea nanese na kožu, ona može da prodre u nju kako bi dodatno poboljšala apsorpciju vode. Dakle, urea poboljšava sposobnost kože da zadrži vodu, a istovremeno joj pruža hidrataciju.

U koncentraciji većoj od 10% deluje kao piling, odnosno ima keratolitički efekat tj. uklanjanja mrtve ćelije kože u stratum corneum-u. Urea omogućava prirodni piling kože, raskidajući veze između mrtvih ćelija i olakšava njihovo uklonjanje sa površine kože tačno onda kada i treba da se uklone, te tako reguliše ćelijsku obnovu kože. Na ovaj način, upotreba uree dovodi do ojačavanja zaštitne barijere kože tako što se vlažnost zadržava a bakterije, virusi i gljivice su onemogućeni da prodru u nju, kao i uticaj spoljašnjih oštećenja. 

Kozmetika sa ureom

Urea se zbog svih svojih prednosti koristi u raznim kozmetičkim proizvodima i korisna je za svaki tip kože. Zbog hidratantnih svojstava poželjna je u kremama i losionima za negu tela, ruku i suvih i stopala. U nižim koncentracijama nalazi se u formulacijama za negu kože lica. 

Prednosti uree u jačanju kožne barijere omogućile su joj da se koristi u raznim kremama i losionima za kožna oboljenja kao što su atopijski dermatitis, ekcem, psorijaza i ispucale pete. Urea poboljšava prodiranje lokalnih lekova kao što su kortikosteroidi i antifungici u kožu u cilju lečenja perutanja i upale.

Urea se u većoj koncentraciji koristi za lečenje stanja stopala, gde je potreban piling da bi se uklonila debela tkiva kao što su: žuljevi, kurje oči i zadebljali nokti.

Različite koncentracije 

Kozmetički preparati sa ureom označeni su procentom uree koji je prisutan u formulaciji i najčešće se koristi u sledećim:

  • 3-5% je niža doza uree, tako da je idealna za kožu kojoj je  potrebna hidracija i vlaženje suvih delova kože.
  • 10% se takođe smatra nižom dozom i može se koristiti za ublažavanje veoma suve kože tela i stopala. 
  • 20% uree ima blagi keratolitički efekat (prirodan piling zadebljale kože) i pomaže u lečenju suvih i grubih stanja kože, poput ekcema. Osim toga, koristan je za urasle nokte, borbu protiv infekcija i zarastanje rana.
  • 30-40% uree ima jak keratolitički efekat i koristi se u farmeceutskim preparatima za tretiranje stanja kože kao što je psorijaza. Često se kombinuje sa lekovima kao što su lokalni antiinflamatorni steroidi ili antifungalni lekovi, za lečenje ozbiljnih dermatoloških stanja.

Da li je urea štetna?

Urea koja se koristi u kozmetičkim proizvodima dobija se sintetički i naziva se još i hidroksietil urea. Ovaj oblik uree je u potpunosti siguran za upotrebu.

Postoje još dva oblika uree (diazolidinyl i imidazolidinyl urea) koji su štetni i koriste se kao konzervansi u kozmetici gde sprečavaju njeno kvarenje, a tokom vremena ispuštaju male količine formaldehida koji je štetan.

Urea je jedan od idealannih sastojaka za svaki tip kože jer je hidratacija veoma važna za rast i razvoj ćelija kože kao i za jačanje njene odbrambene funkcije.

 

About the author

Kristina Blagojević

Kristina Blagojević

Živi i radi u Novom Sadu. Bavi se pisanjem i kreiranjem sadržaja za društvene mreže i sajtove dok završava tehnološki fakultet. U slobodne vreme isprobava nove beauty proizvode. Zaljubljena u kafu i more. Novinar i autor tekstova Adria Daily Magazina.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.