Društvo Srbija

Zaposleni u Kolor Pres Grupi potpisivali donorske kartice

Novinari, urednici i direktori Kolor Pres Grupe ugostili su u svojoj centrali predstavnike kampanje za doniranje organa i tako dali snažnu podršku nastavku akcije Ministarstva zdravlja i Hemofarm Fondacije „Produži život svim srcem“.

O značaju potpisivanja donorskih kartica i transplantacije govorila  je dr Jelica Alargić, koordinator kampanje za promociju trasplantacije i član transplantacionog tima Kliničkog centra Vojvodine. Ona je naglasila da je transplantacija organa jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana.

p2

„Samo uz solidarnost jednih prema drugima, možemo uticati na povećanje broja donora, a samim tim i na povećanja broja transplantacija u našoj zemlji. Statistički podaci govore da je 20 puta veća verovatnoća da će vam zatrebati novi organ nego da ćete biti potencijalni donor. Ni medicinski napredak, ni poboljšanje ekonomskog rasta, ni savršena tehnološka opremljenost, ni promene u zakonodavstvu, ne mogu doneti povećan broj transplantacije organa, bez visoke društvene odgovornosti i visokog stupnja građanske solidarnosti. Tajna uspeha je neprekidno, oprezno, dozirano ali iskreno informisanje javnosti“ izjavila je dr Alargić.
p4

Iskustvo iz prve ruke o životu sa presađenim organom sa zaposlenima je podelila i Slađana Kovačević, aktivistkinja i član Udruženja transplantiranih pacijenata koja je posavetovala sve prisutne da čuvaju svoje zdravlje jer nesreća ne bira.

image008

„Meni se bolest desila iznenada, vodeći normalan život i maštajući o svemu što maštaju mladi puni snova. Sa 25 godina doktori su mi ustanovili da mi bubrezi funkcionišu samo sa 5 %. Taj period je na mene ostavio duboki trag. Spas i šansa za novi život su usledili kada da je ustanovljeno da mama može da mi bude donor i da ću posle transplantacije živeti bolje. Živeti kao sav normalan svet. Prošlo je osam godina od transplantacije. Družim se, putujem, aktivna sam u borbi za humanije i bolje društvo. Zahvalna sam puno mojim doktorima i ljudima od kojih sam imala podršku u teškom periodu svog života i savetujem sve da što više razgovarate na ovu temu u okviru svojih porodica“ napomenula je Slađana Kovačević.

p1

Direktorka Hemofarm Fondacije Suzana Đorđević  je rekla da je cilj Hemofarm Fondacije da se, u saradnji sa medijskim kućama utiče na svest ljudi, informisanjem  o značaju donorstva, kao i da se promene poražavajuće brojke,  po kojima smo na  začelju liste evropskih zemalja, u  broju donorskih kartica.

„Namera je da što više budemo u kontaktu sa građanima i tako razrešimo neke misterijevezane za ovu temu i srušimo predrasude kako bi jednog dana imali 25 donora na milionstanovnika. U ovom trenutku Srbija ima samo dva, odnosno tri donora na milionastanovnika“, rekla je Đorđević.

O važnosti stalne edukacije i odgovornosti koju nose ljudi iz javnog života u promociji ovog humanog čina govorili su i glumci iz Državnog posla. Sa jednom donorskom karticom možemo da spasimo najmanje 4 života. U Srbiji je samo 3 donora na milion stanovnika, a trebalo bi da ih bude mnogo više. Kampanja „Produži život  Svim srcem“ je usmerena da se Srbija u narednom periodu kroz stalnu edukaciju građana popne na lestvici donora i približi razvijenijim koje imaju prosečno od 25 pa čak do 35 donora na million stanovnika.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.