Društvo Srbija

Zamene za plastiku koju svakodnevno koristimo

 

Stvaranje eko navika je mali korak kako bismo promenili naš svet na bolje i kreirali održivu budućnost. Svi već znamo da je stanje u kome se nalazi planeta alarmanto i da su tome najviše doprinele ljudske aktivnosti a zagađenje plastikom je jedan od najvećih problema sa kojima se ona bori. U svetu punom plastike, izbegavanje iste može biti prilično izazovno. Ali pronalaženje alternativa uobičajenim predmetima kao što su plastične boce i kese postaje sve lakše i zato vam donosimo nekoliko predloga zamena za plastiku koju koristite u svakodnevnom životu.

Plastične kese zamenite pamučnim cegerima

Većina plastičnih jednokratnih kesa biva odbačena nakon upotrebe a tek 5% od te količine se reciklira, da ne pričamo o tome da im treba skoro 1000 godina da se razgrade. Neka vam ovi podaci budu dovoljni da sledeći put kada krenete u kupovinu ponesete platneni ceger. Ne zauzimaju puno prostora u torbi, rancu ili automobilu, izdržljivi su i možete da ih koristite nebrojeno puta. Pored svega ovoga, oni mogu biti i modni dodatak. Danas su dostupni u različitim dezenima i odlično se slažu uz mnoge modne kombinacije.

 

Koristite sopstvenu bocu za vodu

Umesto jednokratnih plastičnih boca za vodu, koje nosite sa sobom, dostupne su boce od nehrđajućeg čelika koji se smatra jednim od ekološki najprihvatljivijih materijala i može beskonačno mnogo puta da se reciklira. Takođe, još jedna alternativa su boce napravljene od stakla. 

Višekratne kapsule za kafu

Svoj doprinos smanjenju upotrebe plastike mogu dati i svi oni koji imaju aparat za kafu sa kapsulama. Iskorištene jednokratne kapsule za kafu obično završavaju u smeću ali i za to postoji rešenje. Na tržištu su dostupne kapsule od nehrđajućeg čelika koje se nakon upotrebe operu i dopune kafom kako bi se ponovo koristile. Dodatne prednost je što možete sami da birate kafu kojom ćete dopuniti kapsulu.

Šolje za kafu od bambusa

Iako se naizgled čini da su šolje za kafu za poneti napravljene od kartona većina njih sadrži tanki sloj plastike u unutrašnjem sloju. Zbog ovoga, mogli biste nabaviti višekratne šolje za kafu od bambusa. Ovo je 100% prirodan materijal koji je biorazgradiv i ima prirodnu antibakterijsku zaštitu. Ovakve šolje su lagane i dostupne u različitim dezenima.

Četkice za zube od bambusa

Stare i upotrebljene četkice za zube obično završe na deponijama a broj takvih četkica na godišnjem nivou prelazi čak milijardu. Zato su sve više u upotrebi četkice za zube napravljene od bambusovog drveta koje su idealna eko alternativa za plastične četkice za zube. 

Male promene u kuhinji

Ekološke promene mogu početi u kuhinji a evo i kako. Kada kupujete posuđe birajte staklo umesto plastike. Kao posude za skladištenje u kuhinji mogu poslužiti stare tegle, čaše ili ambalaže od iskorištenih proizvoda koje ne morate bacati i time smanjiti količinu smeća. Joše jedan eko savete je da koristite platnene krpe koje se peru umesto papirnih ubrusa.

Nadamo se da će vas lista ovih predloga  inspirisati da zamenite neke plastične stvari ekološki prihvatljivijim alternativama. 

 

About the author

Kristina Blagojević

Živi i radi u Novom Sadu. Bavi se pisanjem i kreiranjem sadržaja za društvene mreže i sajtove dok završava tehnološki fakultet. U slobodne vreme isprobava nove beauty proizvode. Zaljubljena u kafu i more. Novinar i autor tekstova Adria Daily Magazina.

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  • Mnogo toga sam morao da osmislim i napravim sam, gledajuci piterest i trazeci inspiraciju na internetu. Zapad ima daleko razvijeniji taj eco nacin razmisljanja, ali svaka promena je znacajna