Društvo Srbija

„Vrtići bez granica 2“

U sklopu projektaVrtići bez granica 2 – kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji (projekat predstavljen 2014. godine) otvoreno je deset novih vrtića za decu uzrasta od tri do pet i po godina, koja ranije nisu bila uključena u predškolsko vaspitanje i obrazovanje. Vrtići su otvoreni u nekoliko gradova i opština širom Srbije (Bojnik, Leskovac, Nova Varoš, Loznica, Čačak, Smederevo, KrupanjOdžaci, Sjenica, i opština Sremčica u Beogradu).

U ovim mestima, do sada je 824-oro dece dobilo priliku da se igra, druži, uči i razvija svoje potencijale, a 150 vaspitača i stručnih saradnika ostvaruje najsavremenije kvalitetne predškolske programe. U prethodnoj fazi projekta (od 2011. do 2013), takođe u deset opština, bilo je obuhvaćeno 713 dece ovog uzrasta.

"Vrtići bez granica 2"                                      (Fotografija: Vrtići bez granica, UNICEF Srbija)

U nekim sredinama (Kokin Brod, Kozjak, Zablaće, Vranovo, Zavlaka, Krasava i Kladnica) vrtići ranije nisu postojali. Obuhvat dece predškolskim vaspitanjem je u ovim selima uvećan između 40% (u Kladnici, u opštini Sjenica) i 100% (u selima Zavlaka i Krasava, u opštini Krupanj).

Projekat je omogućen uz podršku UNICEF-a Srbija.

UNICEF je neprofitna organizacija (Međunarodni fond za decu i omladinu) koja se bavi pružanjem pomoći u zbrinjavanju i obrazovanju svakog deteta i omladinca kome je ova pomoć neophodna, odnosno bavi se poboljšanjem kvaliteta njihovog životnog standarda. Finansira se u celosti dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, kao i firmi i humanih građana.

UNICEF je osnovan 11. decembra 1946. godine na Osnivačkoj skupštini Ujedinjenih naroda. Prva ideja za osnivanje fonda bila je pomoć deci Evrope nakon završenog Drugog svetskog rata, a kasnije se proširila pomaganjem deci u Africi, Aziji i Južnoj Americi. Danas ima svoja predstavništva širom sveta i jedna je od najpoznatijih humanih fondacija.

unicef

Svako ko želi da pomogne može da uplati svoju donaciju UNICEF-u (više informacija na http://www.unicef.rs)

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.