Velika potražnja za uslugom biznis mentoringa, RAS započela obuku novih mentora

0

U Razvojnoj agenciji Srbije (RAS) počeo je novi trening za buduće mentore, koji će u svakom pogledu moći da odgovore na potrebe korisnika „Mentoring usluga za MMSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza druga”.

Prema rečima Ane Žegarac, direktorke Sektora za međunarodnu sardnju Razvojne agencije Srbije, potražnja za uslugom biznis mentoringa u Srbiji je sve veća i RAS čini sve da budući korisnici ove usluge dobiju najbolje znanje i iskustvo sertifikovanih mentora:

„Razvojna agencija Srbije je i ove godine nastavila saradnju sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradanju („JICA”). To je već četvrti dugoročni projekat koji realizujemo zajedno i mogu reći da više od jedne decenije koristimo japansko-tehničku pomoć u standardizaciji usluge biznis mentoringa u Srbiji. Zahvaljujući ovom projektu, više od 2.000 korisnika je imalo mogućnost da dobije 25 ili 50 sati u toku godine besplatnog mentoringa od strane specijalizovanih i sertifikovanih mentora. Dosad smo imali 58 aktivnih mentora, a pre par dana je započeo trening za još 12 novih. Potražnja je velika, zato moramo da imamo nove kadrove koji će u svakom trenutku moći da odgovore na potrebe korisnika.

Nedavno je raspisan prvi Javni poziv koji se odnosi na mala i srednja preduzeća iz četiri prioritetna sektora prerađivačke industrije: industrija mašina i opreme, prehrambena industrija, drvna i industrija nameštaja i industrija gume i plastike. Biće otvoren do 19. aprila 2019, a ukupan budžet iznosi 3.900.000,00 dinara. Krajnji rok za završetak pružanja standardizovane usluge mentoring je 20. novembar 2019. Javni poziv, uputstvo i obrasci za prijavu dostupni su na sajtu RAS-a, kao i na internet stranama Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija (ARRA), odnosno štampanom obliku u ARRA. Za sve ostale koji ne spadaju u ova četiri sektora biće uskoro raspisan novi Javni poziv, a odnosi se na program Ministarstva privrede Republike Srbije za set standardizovanih usluga i mentoring za start-ap-ove do tri godine poslovanja, zrela preduzeća, zadruge i klastere. Krajnji rok za pružanje usluge ovim privrednim subjektima biće 31. decembar 2019. godine”.

Prema njenim rečima, proces mentoringa odvija se po metodologiji Razvojne agencije Srbije (RAS), razvijenoj u dugogodišnjoj saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju („JICA”).

Mentoring je besplatna usluga koju mogu da koriste mikro, mala i srednja privredna društva i preduzetnici (MMSPP). Zainteresovani korisnici dobijaju sveobuhvatnu podršku kroz individualni pristup u samoj kompaniji – u trajanju od 25 do 50 sati. Vlasnik i/ili zakonski zastupnik privrednog subjekta i mentor zajedno proučavaju aktuelno poslovanje, razloge trenutnih problema ili smetnje za dalji razvoj, najvažnije potencijale za rast, te na osnovu konstatovanog stanja mentor i korisnik mentoring usluge razvijaju i sprovode akcioni plan čiji je cilj poboljšanje poslovnih rezultata.

Više informacija dostupno je na sajtu RAS-a, kao i na internet stranicama akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

(Fotografija: „Mentoring usluga za MMSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza druga” – obuka novih mentora, 2019, Beograd; © RAS)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend