Društvo Srbija

UNS ustanovio nagradu „Aleksandar Tijanić“ – za novinarsku borbenost

Udruženje novinara Srbije (UNS) ustanovilo je nagradu za novinarsku borbenost. Nagrada je usatnovljena u čast jednog od najpoznatijih jugoslovenskih novinara, Aleksandra Tijanića, te nosi njegovo ime.

Konkurs je otvoren od 28. oktobra (na drugu godišnjicu smrti Tijanića), i trajaće do 28. novembra 2015. godine. Kandidate za nagradu u vrednosti od 2.000 evra mogu da predlože novinari i građani Srbije. Pravo na nagradu imaju novinari koji rade u medijima u Srbiji, a novoustanovljeno priznanje biće uručeno 22. decembra 2015. godine, na dodeli godišnjih nagrada Udruženja novinara Srbije.

Ovim povodom održana je i konferencija za novinare, u prisustvu Tijanićevih članova porodice, prijatelja i brojnih kolega. O Tijanićevom novinarskom delu govorili su: predsednica UNS-a Ljiljana Smajlović,
glavni i odgovorni urednik Informativnog programa Radio-televizije Srbije (RTS-a) Nenad Lj. Stefanović i dugogodišnji urednik „NIN-aSlavoljub Đukić.

„Postao je legenda novinarstva možda zato što su ga se političari plašili“rekla je Smajlović, dok je Stefanović, koji je devet godina u RTS-u blisko sarađivao s Tijanićem, rekao da ga pamti i po „bezobrazno majstorskim baratanjem reči u pisanom novinarstvu“. „Baratao je rečima kao apotekar otrovom“naveo je Stefanović, a Đukić je, inače prvi Tijanićev urednik, ukazao i da je Tijanić u nastavku karijere uspešno umeo da odabere tim s kojim će raditi.

Objavljivanju konkursa za novoustanovljenu nagradu prisustvovali su i aktuelni ministar kulture i informisanja i državni sekretar u tom ministarstvu.

Press centar (UNS)  (Fotografija: Nenad Lj. Stefanović, Salvoljub Đukić i Ljiljana Smajlović, Press-centar UNS-a)

Aleksandar Tijanić (rođen 1949. u Đakovici, a umro 2013. godine u Beogradu) je bio srpski novinar i direktor RTS-a (od 2004. do svoje smrti, tačnije do 28. oktobra 2013. godine). Kao jedan od najboljih studenata novinarstva na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, nakon treće godine studija, pozvan je u nedeljnik „NIN“, gde je najpre radio u dokumentaciji i na drugim poslovima, a od 1976. godine (kada započinje profesionalnu karijeru) kao novinar, kasnije i urednik „NIN-a„. Objavio je veliki broj autorskih tekstova i komentara širokog tematskog (skup svih problema neke društvene, naučne ili umetničke oblasti) spektra (priviđanje, sablast). Bio je i glavni urednik „Intervju-a“ (1984. i 1985). Sarađivao je u skoro svim vodećim jugoslovneskim listovima i časopisima. Pisao je i: za zagrebačke nedeljnike „Start“ i „Danas“, za splitsku „Nedjeljnu Dalmaciju“ (današnja „Slobodna Dalmacija“), gde je sedam godina pisao kolumnu „An pasan“ (fr. „En passant“ (srp. „U prolazu“) – šahovski potez – usputno uzimanje pešaka pešakom), u sarajevskom „Oslobođenju“, u ljubljanskoj „Mladini“, gde je pisao političke kolumne. Kao glavni urednik, uređivao je „Sportski žurnal“ (od 1991). Pokrenuo je 1997. godine dnevni list „Građanin“, koji je kratko izlazio, a od 1998. do 1999. godine pisao je kolumnu u nedeljniku Slavka Ćuruvije, „Evropljanin“.

Aleksandar Tijanić  (Fotografija: Aleksandar Tijanić, buka)

Na „TV Beograd“ imao je stalne rubrike i komentare u više emisija iz kulture („Petkom u 22“ – noćni program…). Na „TV Sarajevo“ vodio je sa Mirjanom Bobić-Mojsilović i Draganom Babićem emisiju „Umijeće življenja“, u kojoj su emitovani razgovori sa kontroverznim (sporan, osporen) ličnostima iz javnog života Jugoslavije. Bio je osnivač i prvi direktor „TV Politike“, kao i prvi direktor „BK Televizije“ (1994).

Objavio je nekoliko knjiga-zbirki novinskih članaka i eseja: „Šta će biti s nama?“ (1988), „Kako je propao boljševizam?“ (1990), „Tajni život Srba i Hrvata“ (1992), „Ja i niko moj“ (2013). Takođe, producent je mnogih televizijskih serija i filmova. TijaUNS ustanovio nagradu „Aleksandar Tijanić“ – za novinarsku borbenostnić je bio poznat i kao čovek koji nije cenio nagrade.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.