Društvo Srbija

UNICEF: Predstavljena SOS platforma za pomoć žrtvama digitalnog nasilja

Tokom panel diskusije „Kako biti kul na netu“, koja je održana u okviru konferencije „Teen Talk 2015“, javnosti je predstavljena SOS platforma za pomoć mladima – žrtvama digitalnog nasilja. Nastala u okviru projekta „Prevencija digitalnog nasilja“ koji realizuju UNICEF, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanija Telenor, ova  jedinstvena aplikacija  mladima omogućava da nasilje prijave u realnom vremenu – u trenutku kada se dešava. Platforma uključuje profesionalnu podršku profesora, odnosno mentora i studenata  psihologije, i sadrži niz mehanizama za prevenciju i zaustavljanje digitalnog nasilja.

MIC_2877

Aplikacija je od danas dostupna na Fejsbuku –  na stranicama „Telenora“ i  „Biraj reči – hejt spreči“.  

U panel diskusiji „Kako biti kul na netu“ učestvovao je mladi glumac  Aleksandar Radojičić, koji je podelio svoj sistem vrednosti sa mladima i pokrenuo grupnu diskusiju i razmenu mišljenja.

„Veoma vodim računa kada objavljujem informacije o sebi na internetu i sam određujem koji deo privatnosti želim da podelim sa publikom. Svestan sam činjenice da se neki mladi ljudi možda ugledaju na mene“, poručio je Aleksandar Radojičić i dodao da  javne ličnosti  imaju dodatnu obavezu da paze na svoje postupke u virtuelnom svetu.

Maša Urošević, učenica prvog razreda gimnazije, podelila je svoje iskustvo o korišćenju društvenih mreža, kao i negativna iskustva koja su doživeli njeni vršnjaci, od kojih su neki bili žrtve digitalnog nasilja. Ona je pozvala svoje vršnjake da se odgovorno ponašaju u virtuelnom svetu i da se odlučno suprotstave svakom obliku zlostavljanja na internetu.

Ukoliko zalutamo u svet digitalnih nasilnika, neophodno je da se obratimo odraslima za pomoć. Oni su tu da nas izbave, a ne da nas osuđuju“, poručila je Maša.

Konferencija „Teen Talk“ je i ove godine, treći put za redom, bila usmerena na potrebe i očekivanja tinejdžera – generacije od 13 do 18 godina. Konferenciju je otvorio ministar omladine i sporta Vanja Udovičić. Među učesnicima brojnih radionica, panela i prezentacija bili su i poznati lekari, profesori, glumci i pevači, poput Sare Jovanović, Nevene Božović, Stevana Filipovića, dr Vesne Danilovac i mnogih drugih.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.