Društvo Srbija

Učenici promovišu inkluzivno obrazovanje u 7 gradova Jugoistočne Evrope

Svečanim programom učenika i učenica Sedme beogradske gimnazije održanim na Kalemegdanu, u okviru zajedničkog projekta Evropske unije i Saveta Evrope pod nazivom «Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju» u jugoistočnoj Evropi, obeležen je Inkluzivni dan. Istovremeno, pored Beograda, sličan događaj koji ima za cilj podizanje svesti javnosti o inkluzivnom obrazovanju, održan je i u Tirani, Prištini, Skoplju, Podgorici, Sarajevu i Zagrebu pod motom «Svi se smejemo, ali različito».

Nastup Bojane Zdravković, u junu završila Sedmu beogradsku gimnaziju
Nastup Bojane Zdravković, u junu završila Sedmu beogradsku gimnaziju

Sedma beogradska gimnazija jedna je od 49 škola iz 48 gradova odabranih da budu pilot-škola ovog regionalnog programa koji zajedno podržavaju Evropska unija i Savet Evrope. Nakon tri godine iskustva u primeni inkluzivnog obrazovanja, odnosno uključivanja sve dece u nastavno-obrazovni proces, svojim programom deca su danas dokazala da je ova vrsta obrazovanja preduslov za inkluzivno društvo i da je moguća u praksi. «Nadamo se da će naše pozitivno iskustvo poslužiti kao primer drugim školama i stvoriti preduslov za podršku kreiranja politika u uvođenje inkluzivnog obrazovanja u redovni nastavni proces», izjavio je Miroslav Markićević, direktor Sedme beogradske gimnazije, ističući važnost koju je ovaj projekat imao za formiranje nastavničke mreže škola i nastavnika, koji su kroz studijska putovanja i seminare, razmenili iskustva sa svojim kolegama i to ne samo iz našeg regiona već i iz nekih zemalja Zapadne Evrope.

Marija Ugljenović, učenica Sedme beogradske gimnazije, irskim plesom
Marija Ugljenović, učenica Sedme beogradske gimnazije, irskim plesom

Građanima i građankama Beograda, učenici Sedme beogradske gimnazije predstavili su se muzičkim i plesnim numerama, monologom, čitanjem eseja, recitovanjem na engleskom, nemačkom i francuskom jeziku, dok su program ispratili njihovi drugari, nastavnici, roditelji i zvanice iz državnih i nevladinih instiucija.

Tijana Stojiljković je Sedme beogradske gimnazije godinama se uspešno bavi plesom
Tijana Stojiljković je Sedme beogradske gimnazije godinama se uspešno bavi plesom

Više informacija o projektnim aktivnostima možete naći na linku:
http://pjp-eu.coe.int/en/web/inclusive-education/

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.