U Srbiji proglašeno vanredno stanje zbog novonastale situacije s novim koronavirusom

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je proglasio vanredno stanje (do daljeg) na teritoriji Republike Srbije, koje će intenzivno biti praćeno u naredna 72 sata, zbog novonastale situacije s novim koronavirusom. Ovaj virus, koji se prenosi respiratornim kapljicama, poznat je i pod nazivom dobijenim po izazivaču te bolesti „KOVID-19”.

Prema najnovijim informacijama sa Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak”, koje možete da proveravate na specijalnom zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja Republike Srbije (MZRS) posvećenom „KOVID-19”, u Srbiji trenutno ima 48 osoba zaraženih novim koronavirusom, dok ih je u Kini 80.981, u Italji 15.113, u Iranu 11.364, u Južnoj Koreji 7.979, a u Španiji 4.209 ljudi. Dosadašnja statistika pokazuje da je u svetu, u 141 državi ukupno obolelo 152.428 osoba, od kojih je 5.720 slučaja završeno smrtnim ishodom.

Najugroženija su lica starija od 65 godina života, kao i vulnerabilne populacione grupe – hronični bolesnici s kardiovaskularnim problemima, malignim oboljenjima, dijabetesom i slično, pa je potrebno da izbegavaju kontakt s drugima i budu u karantinu, kako bi se zaštitili od potencijalne infekcije ovim virusom. Veoma je važno da svi preduzmemo preporučene mere zaštite, te strogo vodimo računa o ličnoj higijeni, slušamo savete medicinskih radnika, pre svega epidemiologa, i izbegavamo okupljanja više od 50 ljudi. Poštujući ove mere zaštite, javne ustanove su otkazale velike događaje, kao što su igranje predstava, projekcija filmova, održavanje koncerata i fudbalskih utakmica.

Pored toga, nadležni apeluju na stanovnike Republike Srbije i medije da ne dižu paniku i ne šire razne dezinformacije, posebno na društvenim mrežama, odnosno da ne stvaraju nepotrebne zalihe namirnica (brašno, šećer, meso…) i sredstava za higijenu (toalet papir, sapun…), već da se solidarišu sa ostalima.

Nakon što je početkom decembra prošle godine koronavirsuna bolest 2019. eskalirala u Vuhanu, sada već poznatom epicentru epidemije, gde se i pojavio nulti pacijent, novi koronavirus je enormno počeo da se širi celim svetom. Osim Azije, kontinent koji se susreo s najvećim problemima kao posledicom pandemije ovog virusa, koju je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila 11. marta 2020, jeste Evropa, a područja žarišta su Italija i Španija.

Ovo vanredno stanje najviše će da utiče na obrazovanje, pa će od sutra, 16. marta 2020, biti zatvoreni svi vrtići, sve škole i svi fakulteti. Nastava za osnovce i srednjoškolce biće izvođena od kuće (sistem učenja na daljinu) putem elektronskih udžbenika i putem TV kanala Radio-televizije Srbije (RTS)„RTS 3” i „RTS Planeta”. Takođe, tim „Delfi” knjižara je svim zainteresovanim čitaocima omogućio da besplatno preuzmu knjigu po izboru putem android aplikacije. Potrebno je samo da imate kreiran nalog i ukucate sledeći kod: DELFI20.

Za sve dodatne informacije o novom koronavirusu možete da kontaktirate epidemiološke službe: +381 64 894 52 35 (specijalan broj Ministarstva zdravlja Republike Srbije) ili +381 11 268 45 66 (Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”).

(Fotografije: Novi koronavirus, 2019; © SZO, MZRS)

Oglašavanje

O autoru

Avatar

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily Magazine |Kažu da sam umetnik koji vredno usavršava svoje, na vreme prepoznate, talente… ja im verujem. Smatram da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije, bez kojih je život besmislen! Počeo sam da se bavim glumom 2001, a novinarstvom 2015. godine, što su danas moje profesije. Završio sam poznatu beogradsku školu glume i novinarsku školu Udruženja novinara Srbije (UNS), čiji sam stalni/redovni član. Takođe, stalni/redovni sam član i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS). Student.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend