Društvo Srbija

U Srbiji oko 10 odsto starijih od 18 godina boluje od astme

Astma je jedna od najrasprostranjenijih hroničnih bolesti disajnih puteva, u svetu boluje oko 334 miliona ljudi, a broj obolelih iz godine u godinu naglo raste. Procenjuje se da u Srbiji oko 10 odsto starijih od 18 godina boluje od astme i oko 8 odsto dece. Iako je ovo neizlečiva bolest, može da se drži pod kontrolom i ne mora da utiče na kvalitet života pacijenta.

Adekvatnom terapijom, edukacijom o pravilnom korišćenju lekova, pridržavanjem saveta i sugestija svog doktora, oboleli od astme mogu postići i održavati dobru kontrolu bolesti, što im omogućava da redovno pohađaju školu, odlaze na posao, da imaju ispunjen i aktivan život.

Slika: www.huffingtonpost.com
Slika: www.huffingtonpost.com

Astma je bolest koja je prisutna svakog dana, iako su simptomi pogoršanja povremeni. Najvažnije je bolest otkriti na vreme i odmah početi lečenje, jer redovnom primenom lekova može se voditi normalan život bez ikakvih ograničenja. Doktori preporučuju bavljenje fizičkom aktivnošću, pogotovo plivanjem.

Istraživanja koja su rađena u svetu pokazala su da gotovo polovina lečenih pacijenata obolelih od astme ostaje nekontrolisana, a samo 20 odsto pacijenata imalo je kontrolisanu astmu. Više od 50 odsto pacijenata nije uzimalo inhaler svakodnevno kako im je propisano, dok je 92 odsto ispitanika bilo sigurno da dobro kontroliše svoju astmu.

Međutim, izveštaj o smrtnosti* zbog astme pokazuje da je od 195 pacijenata koji su umrli zbog astme – 45 odsto umrlo jer nije tražilo medicinsku pomoć ili pomoć hitne službe tokom finalnog napada; 57 odsto nije bilo u registru sekundarne zdravstvene zaštite i pod nadzorom specijaliste; 43 odsto nije imalo evidenciju o kontroli astme godinu dana pre smrti.

Kod dece, najvažnije je postaviti dijagnozu na vreme, da bi se započelo adekvatno lečenje i sprečilo oštećenje plućne funkcije u ranom detinjstvu. Cilj lečenja dečje astme je da se uspostavi kontrola simptoma, da se obezbedi normalna aktivnost deteta, smanji izostajanje iz škole zbog astme, sanira hronično zapaljenje u disajnim putevima i omogući adekvatan razvoj plućnih funkcija.

Međutim, i pored dostupnosti efikasnih lekova, veliki broj njih nemaju adekvatno kontrolisanu bolest. Edukacija roditelja o prepoznavanju simptoma pogoršanja bolesti i pravilnoj primeni terapije je od ključne važnosti za uspeh lečenja. Iako je astma hronična bolest koja se kod malog procenta dece ne može izlečiti“, kod većine obolelih može se odlično kontrolisati i obezbediti život bez simptoma ili sa veoma retkim i blagim tegobama koje ne ometaju svakodnevnu aktivnost, bez teških pogoršanja koja ugrožavaju život i zahtevaju intervenciju službe hitne medicinske pomoći. 

U susret Svetskom danu astme, koji se obeležava 3. maja, Gradski zavod za plućne bolesti i tuberkulozu Beograd organizovaće stručna predavanja i preglede koji će se obavljati bez zakazivanja.

*Izveštaj iz Velike Britanije/početak 2013.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.