Društvo Psihologija Telo & Duh Srbija

U Novu 2019. godinu uđite sa odlukama. Evo predloga!

Godina se polako završava i mnogi od nas prikupljaju snagu volje za ostvarivanje novih novogodišnjih odluka. Kako bi povećali šanse da ih ostvarimo, a samim tim i šanse da poboljšamo kvalitet svog života u 2019. godini, Dobro je da ove odluke budu jednostavne i ostvarljive. Evo nekoliko predloga za vas.

Odlučite da ćete raditi stvari jednu po jednu

Iako nam stvara utisak das mo super efikasni i posebno sposobni, multitasking zapravo umanjuje našu efikasnost i strvara nam stres.  Dok je jedsna stvar još nedovršena, dolazi sledeća i ovo stvara osećaj nedovršenosti i anksioznosti. Zato grupišite svoje vreme. Vreme za prijatelje, vreme za posao, vreme za kuvanje.. i u potpunosti se posvetite toj aktivnosti, ostanite fokusirani i dosledni i posmatrajte šta se dešava.

Učinite svoj dom mirisnijim

Kako je čulo mirisa povezano sa delovima mozga koji procesuiraju emocije i sećanja, određeni mirisi mogu da otiču na naše raspoloženje. Na primer, vanila nas čini opuštenijima, nana diže energiju i lavanda anulira stres.

Koristite stepenice

Dokazano je da su osobe koje su išle uz stepenice 10 minuta imale veće povećanje energije od onih koji su popili kafu. A uz to trošite i mnogo više kalorija.

Istražite nove hobije

Umesto još jedne lenje nedelje isprobajte Etiopijsku kuhinju, idite na čas baleta, ceremoniju čaja, čas slikanja, ili šta god vama zvuči privlačno. Istraživanja su pokazala da su oni koji su se žalili na veliku dosadu, imali 2 puta veći rizik od srčanog udara. Dakle radite nešto zanimljiv, a u isto vreme podržavate svoje zdravlje.

Dajte sebi više komplimenata

Imamo tendenciju da budemo jako grubi prema sebi samima. Pričajte sa sobom kao što biste pričali sa prijateljem koji se nalazi u sličnoj situaciji. Nežno i sa saosećanjem i podrškom. Osećaj je dobar zar ne?

Provodite manje vremena zalepljeni uz vaš telefon

Internet, telefon i kompjuter su super način da pobegnemo od realnosti, ali isto tako da na duge staze budemo nezadovoljniji i žalimo sa propuštenim vremenom. Umresto toga, idite u šetnju, vidite se sa prijateljem, zagrlite voljenu osobu.

Slušajte veselu muziku

Radosni i brzi ritmovi mogu da urade čudesa i za vaše telo i za vaš um. Kao što su umanjivanje bola, smanjivanje stresa i poboljšanje raspoloženja. Neka ovo postane deo vaše svakovnevnice.

Idite na spavanje u isto vreme

Ova kao i sve druge rutine sama po sebi redukuje stres, a činjenica da ćete bitni odmorniji će svakako uticati na zdravije telo, bistriji um i vedrije raspoloženje

Počnite da pišete dnevnik

Pretakanje na papir transformiše i redukuje negativne emocije, daje vam bolju perspektivu i samim tim doprinosi donošenju boljih odluga. Pored toga iako mislite da sve pamtite, biće vam neverovatno zanimljivo kada pročitate neke stvari godinu dana kasnije.

Naučite novi jezik

Ne samo da će učenje novog jezika biti zabavno, stvoriti nova prijateljstva i vaše umeće komunikacije. Takođe će vam potencijalno otvoriti nova vrata što se tiče poslova. Osim toga novi jezici otvaraju povećavaju procenat iskorišćenosti našeg intelektualnog potencijala, tako da nas i čine pametnijima. Kul zar ne?

Ovo je samo nekoliko predloga, od miliona i miliona potencijalni odluka. Koje ćete vi odabrati ?

Kako biste se osigurali da ćete ostvariti odluke, prvo jasno odlučite kojih ćete se prihvatiti sledeće godine, zapišite ih i objavite prijateljima.

O tome kako da se držimo donešenih odluka i zaista ih ostvarimo pričamo uskoro.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.