Društvo

U Beču održana prva parada osoba sa invaliditetom

Povodom desetogodišnjice „Konvencije UN-a o inkluziji i pravima osoba sa invaliditetom” u Beču je krajem prošlog meseca organizovana prva „Parada snage” za osobe sa invaliditetom. Moto ovog događaja, kojim se proslavlja njihovo pravo na samostalan život, glasio je „Svi za sve!”.

Više od 60 institucija organizovalo je skup na bečkom Heldenplacu, u cilju podizanja svesti o ljudima koji žive sa invaliditetom. Zanimljivo je što su osobe sa invaliditetom učestvovale u organizaciji ove proslave i celokupnog scenskog programa, bilo da su u pitanju slepe ili gluvoneme osobe, osobe sa bilo kakvim smetnjama u razvoju ili fizičkim poteškoćama. Pored muzičkog programa, organizovana su i različita predavanja i radionice za decu.

„Parade snage” održavaju od 2004. godine u SAD-u, sa ciljem da svojim prisustvom podignu svest društva o osobama sa invaliditetom. Ove godine je inicijativa prvi put organizovana u Beču, čime je poslat jasan znak tolerancije, poštovanja, zajedništva, jednakosti i brige jednog društva o svim njegovim članovima.

 (Fotografija: „Parade snage”, 2018, Beč: ©Lukas Ilgner/Österreichischer Behindertenrat)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.