Društvo

U Beču danas počeo trodnevni forum „Javne površine”

U Beču danas počinje trodnevni forum „Javne površine”, a tim povodom su svi građani pozvani da dođu, otkriju i bolje upoznaju javni prostor svog grada. Pod sloganom „Izađi napolje”, na više od 50 lokacija u gradu organizovane su šetnje, razgledanja i druge aktivnosti.

Mesta na otvorenom se sve više prilagođavaju potrebama građana i postaju ekološki održiva. Prema Konceptu o javnom prostoru, koji je Beč objavio prošle godine, u gradu bi do 2025. godine trebalo da bude posađeno 10.000 novih stabala, postavljeno 800 novih mesta za sedenje i stvoreno 400 dodatnih mogućnosti za igranje.

Prilikom obilaska austrijske prestonice i predstavljanja javnih površina u narednim danima biće razmatrani mnogi aspekti prostora, kao što su igranje, boravak na otvorenom, klimatske promene, vodeni resursi i slično. Šetnje i akcije traju od 16. do 18. maja 2019, a očekuje se oko tri hiljade posetilaca. Sva dešavanja su besplatna.

(Fotografije: Javni prostori u Beču, 2019; © „Magistratsabteilung 18 (’MA 18’) – Stadtentwicklung und Stadtplanung”, Christian Fürthner)

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.