Društvo Srbija

Treći susret škola učesnica projekta „Hrana za sve“

„Hrana za sve“ („Food for all“) je međunarodni projekat pod pokroviteljstvom austrijske Akademije centralnoevropskih škola (ACES) i Erste fondacije koja spaja tri srednje škole iz Srbije, Rumunije i Bugarske.
Cilj projekta je jačanje svesnosti o zdravim navikama u ishrani, poremećajima ishrane i dostupnosti zdrave hrane finansijski ugroženim članovima zajednice. Tokom školske 2015/2016. godine učenici Hemijsko-prehrambene tehnološke škole iz Beograda, Sredneobrazovatelnog Učilišta „P.R. Slaveikov“ iz Vidina i Kolegiula „Stefan Odobleja“ iz Krajove učestvuju u projektnim aktivnostima koristeći veb alate i internet kao sredstvo komunikacije. Najintenzivniji periodi projektnih aktivnosti, i najzanimljiviji kako za učenike, tako i za nastavnike, su trilateralne posete, kada se delegacije škola sastanu da zajednički zaključe jednu fazu projekta. Posle posete Vidinu u novembru posvećene načinima obezbedjivanja zdrave užine za socijalno ugrožene učenike, i Krajovi u februaru posvećene zdravoj hrani, došlo je vreme za zajednički susret u Beogradu. Tim povodom će Hemijsko-prehrambena tehnološka škola biti, po prvi put u svojoj istoriji, domaćin međunarodnog susreta, kada će se realizovati završne aktivnosti projekta „Food for All“.

Tema ovog susreta je netolerancija na hranu i poremećaji ishrane, a aktivnosti ovog susreta biće usmereni na glutensku intoleranciju, dijabetes i alergije na hranu. Učesnici razmene praviće bezglutenski hleb u školskoj pekari Hemijsko-prehrambene tehnološke škole i kreirati informativne letke o netoleranciji na hranu i poremećajima ishrane, a biće u prilici i da čuju nešto o konceptu urbanog baštovanstva kao izvoru zdrave hrane za sve od Katarine Milenković iz Baštališta. Uz aktivnosti začinjene druženjem i predstavljanjem srpske prestonice, učenici iz Rumunije, Bugarske i Srbije, radiće zajedno na dobrom cilju, steći nova prijateljstva i proširiti vidike kroz upoznavanje sa kulturom i tradicijom susednih država.

Koordinatori medjunarodnog projekta „Food for All“ za Hemijsko-prehrambenu tehnološku školu su Biljana Marić, profesor informatike i Vesna Jevtić, profesor engleskog jezika

About the author

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.