Telo & Duh Srbija

Joga za početnike

Zamolili su me da ukratko približim ideju joge nekome kome je ona potpuno nepoznata. Od ogromnog opsega ove fantastične nauke šta bi bilo interesantno potpunom početniku?

Lidija Miljković

Za početak bih mu rekla da će ga joga učiniti zdravijim, vitalnijim, energičnijim. Kako? Neki od aspekata joge koje koristimo na časovima su fizički položaji (asane) i tehnike disanja (pranajame). Putem asana direktno nežno delujemo na fizičko telo, lagano istežući mišiće – uklanjamo tenziju, radimo neku vrstu dubinske masaže. Bol sa kojim smo se saživeli jer nas prati iz dana u dan polako nestaje i počinjemo da živimo sa osećajem lakoće u fizičkom telu. Različitim pokretima blago stimulišemo i toniramo unutrašnje organe podstičući na taj način njihovno optimalno funkcionisanje. Pokret lagano podstiče otpuštanje nečistoća nagomilanih u telu što vremenom dovodi do toga da imamo više energije, budemo zdraviji i generalno se bolje osećamo u svojoj koži. Sa tehnikama disanja nastavljamo sa pročišćavanjem na dubljem i finijem nivou, dovodeći veće količine kiseonika u naš organizam.  Tako ga kompletno osvežavamo.

Kao drugu veliku korist koju neko može da vidi radeći jogu bih navela dublji i intenzivniji osećaj opuštenosti i mira. Joga postepeno kroz navedene tehnike pročišćava ne samo telo već i naš um od sveg nagomilanog sadržaja. Produbljenim usporenim disanjem polako činimo i naš um smirenijim, prisutnijim. U tom stanju sa mnogo većom lakoćom prolazimo kroz svaki dan.

Tehnikama dubinske relaksacije ciljano otpuštamo napetosti na mišićnom, mentalnom i emotivnom planu iz podsvesnog uma. Koristimo ih i da se dubinski odmorimo jer pola sata ovakve prakse osvežava kao 2 sata sna. Uz meditaciju učimo kako da sedimo sa svojim mislima i svojim emocijama i prihvatimo ih kao deo sebe od koga ne moramo večno da bežimo već sa kojim možemo konačno da se sprijateljimo. Ovo nam pomaže da pauziramo od konstantne unutrašnje borbe koju vodimo sa sobom i odmorimo od unutrašnjih konflikata. Ovo nam štedi puno snage. Rekla bih mu da to sve upakovano u jedan čas dovede do toga da se posle sat i po vremena osećamo potpuno osveženo i regenerisano. Kao da nam izbriše pretrpanu tablu našeg uma ili odlije vodu iz prepunjene čaše.

Ali za sada mu ne bih rekla da će mu joga, ako joj dozvoli, potpuno promeniti život iz korena i dovesti ga bliže sebi nego ikad. Neću pričati o neverovatnom načinu na koji će utkati duboko u njegovu srž pravilnu filosofiju življenja koja će mu dati nadljudsku snagu da sa izazovima izađe na kraj na najbolji mogući način. Prećutaću i čudesnom svetu intuicije, energije i znanja koji će se pred njim otvoriti. Dopustiću mu da to sam otkrije.

Lidija Miljković

Joga instruktor i Reiki učitelj

Gopi Yoga Centar

063/80 85 840

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.