Društvo Telo & Duh Srbija

Činjenice o operaciji kuka koje bi trebalo da znate

Slika: unsplash.com

Operacija kuka predstavlja relativno čest zahvat, za koji se ukazuje potreba mahom među starijom, a poslednjih decenija se povećava i među mlađom populacijom, dok povod mogu biti frakture ili degenerativne promene. U pitanju je procedura tokom koje ortopedski hirurg uklanja bolni ili oštećeni zglob i zamenjuje ga veštačkim, a u cilju postizanja pokretljivosti donjih ekstremiteta pacijenta i otklanjanja osećaja bola. U tekstu koji sledi ćemo se baviti upravo operacijom kuka, dakle tokom zahvata i oporavka, ne bismo li ukazali na mogućnosti koje moderna medicina danas pruža pacijentima, odnosno specijalistima iz oblasti ortopedije, te i razjasnili eventualne nedoumice povodom ove medicinske procedure.

Najčešće indikacije za operativno lečenje kuka

Uz različite traume i moguće urođene deformacije, najčešće indikacije za operativno lečenje zgloba kuka jesu osteoporoza, artroza i reumatizam. Mirovanje uz imobilizaciju zgloba, te i farmakoterapiju adekvatnim lekovima (analgeticima i kortikosteroidima), jeste mogućnost u ređim slučajevima, dok je ugradnja proteze zahvat koji će najčešće biti najadekvatnije rešenje prilikom ozbiljnijih povreda i oboljenja ovog dela tela. Ugradnja parcijalnih ili totalnih proteza se izvodi sa ciljem da se nadomesti narušena funkcija zgloba kuka i iako je u pitanju kompleksan zahvat, artroplastika pokazuje dobre rezultate. Ne bi li krajnji cilj lečenja bio izvestan, vrlo je važno raspitati se u vezi sa bolnicama u kojima se može izvesti najbolja operacija kuka, a koja podrazumeva multidisciplinarni pristup pacijentu i lečenju njegovog zdravstvenog problema, te samim time i brz postoperativni oporavak.

Tok operacije kuka sa ugradnjom proteze

Prva faza perioperativnog perioda, preoperativna faza, podrazumeva analizu ukupnog zdravstvenog stanja pacijenta, počev od toga što je potrebno uraditi EKG za proveru rada srca, zatim RTG snimak pluća, kao i potrebne laboratorijske analize. Ova faza pripreme pacijenta za operaciju bi trebalo da uključuje i njegovu motivaciju i edukaciju takođe. Intraoperativna faza podrazumeva operaciju koja se izvodi u generalnoj anesteziji, a može trajati i do nekoliko sati, u zavisnosti od mnoštva faktora. U osnovi, postoje dve operativne metode, od kojih je artroplastika minimalno invazivna, a druga opcija je klasična operacija. Ove dve operativne metode se razlikuju pre svega po veličini reza i presecanju okolnog tkiva. Postoperativna, tačnije završna faza perioperativnog perioda, podrazumeva period oporavka pacijenta nakon operacije, koji može biti kratak, a može zahtevati dužu rehabilitaciju, što je mahom i pretpostavka pacijenata. U okviru procedure operacije kuka danas je zapravo moguće da se pacijent mobiliše već nekoliko časova u odnosu na operaciju, primenom Fast-Track tretmana ubrzanog oporavka.

Oporavak i Fast-Track koncept

Devedesetih godina prošlog veka, u potrazi za načinom da se umanje postoperativne komplikacije i ubrza rehabilitacija pacijenata, danski anesteziolog N. Kehlet je predložio multimodalni program, koji ima za cilj da smanji odgovor tela na stres koji operacija podrazumeva. Ovaj koncept ubrzanja pokriva sve faze perioperativnog perioda, a rezultati koje postiže dovode do neprestanog rasta interesovanja za njega u različitim hirurškim disciplinama. U ortopediji je Fast-Track uveden početkom ovog veka, a u Srbiji je začetnik primene ovog koncepta, dakle tretmana ubrzanog oporavka kod artroplastike kuka, kolena i preloma ekstremiteta, doktor Aleksandar Lažetić, koji sprovodi ovaj tretman više od deset godina. Tehniku operacije kuka bez ostalih elemenata Fast-Track tretmana doktor Lažetić je počeo da sprovodi 2007. godine, dok sam pomenuti koncept uvodi 2008. odnosno 2009. godine na Klinici za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju, KC Vojvodine u Novom Sadu, a danas ovaj tretman uspešno primenjuje u specijalističkoj hirurškoj bolnici Global Care Surgery. Fast-Track tretmanom se redukuju postoperativne disfunkcije organa i perioperativne komplikacije uopšte, a aktivacija i oporavak bolesnika se više no značajno ubrzavaju. Krajnji rezultat je niži procenat komplikacija, kao i bolji funkcionalni rezultati, te samim time i veće zadovoljstvo pacijenata.

Mada pojedine povrede ne možemo predvideti, niti sprečiti pojedina oboljenja, vrlo je važno preduzeti mere prevencije u vidu zdravog načina života, koje mogu smanjiti tegobe ili preventovati razvoj oboljenja ili povredu. Imperativ je fizička aktivnost, koja zahteva prethodno zagrevanje, a zatim i održavanje normalne telesne težine, najpre zdravim principima ishrane. Ukoliko ipak osetite nelagodu i bol u ovom predelu, nesumnjivo je najbolje rešenje obratiti se lekaru za savet.

About the author

Velibor Živkov

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.