Telo & Duh Srbija

5 koraka do boljeg sna

Nesanica je uzela maha medju ljudskom populacijom i sve je manji broj onih koji bezbrižno prospavaju noć bez budjenja dobijajući prepisanih 8 sati sna.

Živimo brzo, okolnosti su turbulentne, anksioznost je postala domaća reč. Činjenica da je to široko rasprostranjeno ne znači da je to ok i ‘normalno’ tj da ne treba da pokušamo da uradimo nešto kako bismo došli u mirnije i zdravije stanje.

Ne želim da vas plašim, povremene nesanice su potpuno prirodne, naročito ako prate udrmavauće dogadjaje, ali ako se ta dugoročna stanja visokog uzbudjenja ne tretiraju, imaju tendenciju da postanu način života, a stanje stalne agitacije intenzivno i brzo troši resurse našeg organizma.

Tako da hajde da pogledamo neke načine na koje možemo da usporimo i samim tim obezbedimo sebi bolji san.

Nežne vežbe rastezanja pred spavanje

Kada je telo napeto i spavanje je otežano jer će sam organizam pokušavati da se balansira, ali upravo u onim jedinim trenucima kada mu dajete prostora – tj kad spavate. Ako mu pomognemo tako što ćemo uraditi par laganih istezanja, i par minuta posvetiti dubokom disanju, telo neće morati da se bavi time toliko intenzivno tokom sna i vaša noć će biti mirnija.

Topla kupka

Ono što mene do sada nikad nije izneverilo su kupke. Ukoliko imate kadu stavite pola kile morske soli i pola kile soda bikarbone i potopite se na 20 minuta pred spavanje. Ova kombinacija ima sličan sastav morskoj vodi i sa lakoćom će izvući velike količine stresa iz vašeg tela i obezbediti vam mirniju noć

Šolja toplog mleka

Mleko pa u krevet nije prazna priča, naše bake su znale po nešto. Mleko, posebno toplo sa malo meda će jako lepo pripremiti vaše telo za san. Naročito je preporučljivo da probate tzv Moon Milk, napravljeno po ajurvedskom receptu sa specifičnom namenom da nam pomogne da spavamo bolje

4-8-7 disanje

Ovo je još jedna metoda koja me retko izneveri. Vrlo je jednostavno. Udišemo brojeći do četiri, zadržavamo dah brojeći do osam i izdišemo brojeći do 7.

Priprema

Bedtime ritual je vrlo važna stvar. Zapravo od popodneva već bi trebalo da smo polako u procesu usporavanja i da onih sat vremena pred spavanje bude usmereno na umirivanje. Dakle bez telefona, kompjutera, tva. Mleko, vežbice, kupka i disanje.

 

Želim vam mirnu noć

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.