Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Tehnički fakultet u Beču razvio novi električni motor

Električni motor je dokazan koncept, ali to ne znači da na tom polju nisu moguća revolucionarna poboljšanja. Iako su motor i menjač dve odvojene funkcionalne jedinice, Tehnički fakultet u Beču razvio je novi koncept i spojio njihove dve funkcije u jednu celinu. Umesto jednog u upotrebi su četiri mehanički spojena rotora. Na taj način nastaje tzv. „planetarni motor“ koji se odlikuje visokom gustinom snage, energetskom efikasnošću, jednostavnošću i sigurnošću. Ovaj jedinstveni motor biće predstavljen na ovogodišnjem sajmu industrije i tehnike u Hanoveru.

Spajanjem više električnih motora u jednu celinu, određeni statični delovi motora postaju višak. Celokupna struktura motora postaje jednostavnija, a rezultat su ušteda prostora i smanjenje gubitaka. Još jedna prednost „planetarnog motora“ jeste da se pozicija rotora ne meri senzorima koji su podložni greškama, već preko strujnog kabla.

„Planetarni motor“ može imati široku primenu u industriji, tehnologiji dizanja i proizvodnoj tehnologiji. Može se koristiti za električna vozila i alatne mašine, kao i u visoko rizičnim oblastima primene.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.