Tech

Sviđate se sajber kriminalcu!

  • February 12, 2020
  • 5 min read
  • 66 Views
Sviđate se sajber kriminalcu!

Protekla decenija dovela je digitalizaciju u praktično svaki aspekt našeg života, a komunikacija je verovatno prošla kroz najveću transformaciju. Ljubavni životi ljudi nisu izuzetak i kako se približava Dan zaljubljenih, samci ali i parovi su pod velikim pritiskom da se organizuju i definišu svoje planove za predstojeći petak. S tim što za one koji su sami ili u otvorenoj vezi, ovo podrazumeva dodatni korak – pronalaženje partnera – a aplikacije za upoznavanje su tu da vam pomognu. Ili da li su?

Prevlačenje na desno na aplikaciji je jednostavno, ali na putu do pronalaženja nove prave ljubavi (ili samo sastanka, ako više volite da stvari idu lagano), ništa nije tako lako kao što se nadate, čak ni u digitalnom svetu. Istraživači kompanije Kaspersky procenili su rizike i izazove sa kojima se mnogi susreću na putu ka romansi i otkrili da sajber kriminalcima ljubavne afere nisu strane.

Popularne aplikacije za upoznavanje koje se koriste širom sveta, kao što su Tinder i Badoo, često postaju mamac koji se koristi za širenje mobilnog malvera ili za preuzimanje ličnih podataka kako bi sajber kriminalci kasnije bombardovali korisnike neželjenim oglasima ili ih čak navodili da troše svoj novac na skupe pretplate. Ovakve datoteke nemaju nikakve veze sa legitimnim aplikacijama, već one koriste samo ime, a ponekad i dizajn autentičnih servisa za upoznavanje.

Analiza malvera koji koriste imena preko 20 popularnih aplikacija za upoznavanje i ključne reči „dating” pokazala je da su tokom prošle godine 1963 jedinstvene datoteke širene pod maskom legitimnih aplikacija. Primećeno je da se dve trećine maskiralo pod imenom Tinder (1262 datoteke), a još jedna šestina je bila povezana sa aplikacijom Badoo (263 datoteke). Obe aplikacije su priznate širom sveta.

Opasnost koju ove zlonamerne datoteke donose varira od trojanaca koji mogu preuzimati drugi malver preko onih koji šalju skupe SMS poruke, do advera, tako da je verovatno da je svaka notifikacija koju korisnik dobije zapravo neka vrsta dosadnog obaveštenja o oglasima, a ne poruka od potencijalnog partnera.

Na primer, jedna od aplikacija koja na prvi pogled izgleda kao Tinder je u stvari bankarski trojanac koji stalno zahteva prava na Accessibility service i kad ih dobije, dodeljuje sebi sva prava neophodna za krađu novca od korisnika. Drugi preimenuje sebe u „Podešavanja“ odmah nakon instalacije, prikazuje lažnu poruku „greška“ i kasnije nestaje, s velikom verovatnoćom da će se vratiti sa neželjenim oglasima nekoliko dana kasnije.

Top 10 detekcija prema broju napadnutih korisnika Kaspersky proizvoda

Naziv detekcije
1 HEUR:Trojan.AndroidOS.Hiddapp.ch
2 HEUR:Trojan.AndroidOS.Boogr.gsh
3 UDS:DangerousObject.Multi.Generic
4 not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.MobiDash.z
5 not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.Mobidash.ai
6 not-a-virus:HEUR:RiskTool.AndroidOS.Frime.a
7 HEUR:Trojan-SMS.AndroidOS.Opfake.a
8 not-a-virus:HEUR:RiskTool.AndroidOS.Dnotua.ixj
9 not-a-virus:HEUR:AdWare.AndroidOS.Mobidash.ag
10 UDS:DangerousObject.AndroidOS.GenericML

Sajber kriminalci koji su specijalizovani za fišing takođe ne propuštaju priliku da iskoriste nepažnju svih onih koji žele da pronađu ljubav. Lažne kopije popularnih aplikacija i veb-sajtova za upoznavanje, kao što su Match.com i Tinder, preplavile su internet. Od korisnika se traži da ostave svoje lične podatke ili da se povežu sa aplikacijama preko svog naloga na društvenim mrežama. Rezultat nije iznenađujući: sajber kriminalci će podatke kasnije koristiti ili prodati, a korisniku neće ostati ništa.

Fišing veb-sajt prerušen u Tinder poziva korisnike da se registruju i pronađu partnera

Statistika takođe pokazuje da interesovanje za temu ljubavi raste uoči Dana zaljubljenih. Na primer, broj klikova na fišing verziju veb-sajta PeopleMedia porastao je više nego dvostruko, gotovo mesec dana pre Dana zaljubljenih.

Broj klikova na fišing verziju veb-sajta PeopleMedia detektovanih od strane Kaspersky proizvoda

„Ljubav je jedna od onih univerzalnih tema koja zanima ljude, i naravno, to znači da sajber kriminalci takođe pokušavaju da je iskoriste. Onlajn upoznavanje nam je olakšalo živote ali i otkrilo nove rizike na putu ka ljubavi. Savetujemo korisnicima da budu pažljivi i koriste legalne verzije aplikacija koje su dostupne na zvaničnim prodavnicama aplikacija. Naravno, želimo vam svu sreću u pronalasku savršenog partnera za ovaj poseban dan“, rekao je Vladimir Kuskov, direktor sektora za istraživanje naprednih pretnji i klasifikaciju softvera, kompanija Kaspersky.

Kako biste izbegli sajberbezbednosne rizike pred Dan zaljubljenih, iz kompanije Kaspersky preporučuju:

  • Uvek proverite dozvole aplikacija kako biste videli šta vaše instalirane aplikacije mogu da rade
  • Ne instalirajte aplikacije iz nepouzdanih izvora, čak i ako se aktivno oglašavaju, i blokirajte instalaciju programa nepoznatih izvora u podešavanjima vašeg pametnog telefona
  • Pronađite više informacija o sajtu za onlajn upoznavanje koji planirate da posetite: pogledajte kakvu reputaciju ima na internetu i pronađite povratne informacije korisnika
  • Koristite pouzdano bezbednosno rešenje, poput Kaspersky Security Cloud, koje pruža zaštitu na Mac i  PC računarima, kao i na mobilnim uređajima

Kako biste bezbedno koristili aplikacije za upoznavanje, iz kompanije Kaspersky preporučuju:

 

  • Nemojte deliti previše ličnih informacija sa strancima
  • Uverite se da je osoba koju ste upoznali stvarna jer prevaranti često koriste lažne profile za prevare

 

 

 

Podeli ovaj tekst:
About Author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.