Tech

Kompanija Kaspersky predstavlja video-igricu koju možete da igrate na poslu

  • February 1, 2022
  • 5 min read
  • 84 Views
Kompanija Kaspersky predstavlja video-igricu koju možete da igrate na poslu

Kompanija Kaspersky je objavila novu, sadržajno bogatu, mobilnu sajberbezbednosnu igricu pod nazivom [Dis]connected. Ova interaktivna avantura pruža uvid u svakodnevnicu osobe u bliskoj budućnosti koja pokušava da uspostavi zdravu ravnotežu između posla i privatnog života, i da bude uspešna kako u karijeri tako i u vezama sa najbližima. Kao dopuna tradicionalnim programima obuke za podizanje svesti o bezbednosti namenjenim preduzećima, igrica slikovito demonstrira prednosti bezbednog ponašanja i može da se koristi za osnaživanje znanja koja su zaposleni već usvojili. Igrica je pogodna za obrazovne i medijske projekte na nacionalnim nivoima.

Prema nedavnom istraživanju kompanije Kaspersky u kom su učestvovali IT i sajberbezbednosni stručnjaci, 50% velikih preduzeća trenutno ima organizovane kurseve o sajber bezbednosti. Međutim, zaposleni nisu nužno voljni da učestvuju u takvim programima obuke. Oni mogu smatrati da su prisiljeni da obavljaju tuđi posao, s obzirom na to da postoji namensko odeljenje odgovorno za ovu oblast, a oni jednostavno ne vide kako sajber bezbednost utiče na njihov život. Kao rezultat toga, čak i kada završe obuku i nauče najbolje prakse, i dalje mogu da se ponašaju kao i pre obuke.

Kao priznati lider u oblasti edukacije o podizanju svesti o bezbednosti, koji je 2021. uključen i u opsežni SA&T segment funkcionalnosti vendora u Now Tech izveštaju kompanije Forrester, kompanija Kaspersky kontinuirano unapređuje svoja edukativna rešenja i uvodi nove, savremene tehnike učenja. Stoga je, kako bi obuku učinila zanimljivijom i povećala interes zaposlenih za informacionu bezbednost, kompanija predstavila svoju novu vizuelnu igricu – [Dis]connected.

U igrici igrači prolaze kroz jedan dan (24 sata) koji je postavljen u budućnost kada pametni kućni asistenti mogu da spremaju doručak, a podvodni domovi i ljudska augmentacija postaju uobičajeni. Uprkos tehnološkom napretku, još uvek postoje određeni problemi koji su ljudima i sada poznati. Na primer, lik u igrici mora istovremeno da rešava niz poslovnih i radnih zadataka. Voli da radi kod revolucionarnog proizvođača implanata. Međutim, kupiće ga konkurent, a uslovi akvizicije u velikoj meri zavise od toga koliko će projekat igrača biti uspešan. U privatnom životu, cilj mu je da ne raskine sa svojim partnerom, kom smeta to što ne provode dovoljno vremena zajedno, a pritom i da održava dobre odnose sa kolegama i ostanu produktivni.

Interfejs [Dis]connected igrice

 

Izbori koje igrači prave u različitim oblastima su međusobno povezani. Na primer, ako dođe do sukoba sa kolegom, igrač neće biti obavešten o važnim promenama na svom projektu. Takođe, ako razgovor sa kolegama traje predugo, igrači će propustiti svoje poslovne rokove.

Sajberbezbednosni elementi su prirodno utkani u radnju kako bi pokazali kako odluke vezane za ovu sferu mogu da pomognu u postizanju ili uništenju ciljeva lika. Na primer, igrači koji odluče da uštede vreme i ne ažuriraju svoje implante neće unaprediti svoju produktivnost i stoga neće moći da završe projekte na vreme. Tokom igrice korisnik ukupno treba da reši 24 slučaja koji pokrivaju teme poput lozinki i naloga, i-mejlova, pretraživanja veba, društvenih mreža i mesindžera, bezbednosti računara i mobilnih uređaja.

Priča ima nekoliko alternativnih završetaka u zavisnosti od donetih odluka. Korisnici će dobiti sažetak o tome koliko su se uspešno nosili sa projektom i šta im se dešava u privatnom životu, kao i ocenu njihovih bezbednosnih veština i znanja.

Jednočasovno igranje je podeljeno na više sesija, a svaka sesija traje do deset minuta. To igricu čini lakše shvatljivom i pomaže igraču da osnaži znanje. Igranje igrice može da se predloži nakon što zaposleni prođu kurseve obuke kako bi konsolidovali stečeno znanje o sajber bezbednosti i motivisali ih da svoje veštine primenjuju u praksi. Kada se koristi u gradskim i nacionalnim projektima, igrica unapređuje svest građana o sajber bezbednosti.

„Ova sadržajno bogata igrica govori o izborima i dilemama modernog sveta. Da li treba da koristimo najnovije tehnologije u svoju korist čak i ako stvaraju dodatne bezbednosne rizike? Ili bismo trebali da ih se odreknemo radi bezbednosti i postanemo manje efikasni u svom radu? Udobnost naspram bezbednosti – da li je moguće pronaći ravnotežu? Donošenje ovakvih izbora tokom igrice ne samo da će pomoći igračima da shvate kako da koriste tehnologiju na bezbedan način, već i da steknu bolje razumevanje toga kako je sajber bezbednost isprepletena sa njihovom svakodnevnom rutinom i kako zapravo utiče na njihove živote,” komentariše Denis Barinov (Denis Barinov), direktor Kaspersky Akademije.

[Dis]connected igrica je trenutno dostupna samo korporativnim korisnicima. Može da se igra na Android i iOS pametnim telefonima. 

Besplatna demo verzija igrice je dostupna na App Store i Google Play

Da biste saznali više o [Dis]connected igrici, molimo posetite link

Izvor i odgovornost objave: grayling.com

Podeli ovaj tekst:
About Author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.