Društvo Srbija

Takmičenje za najbolju fotografiju na Fejsbuku u borbi protiv digitalnog nasilja

UNICEF Srbija poziva sve mlade ljude da učestvuju u nagradnom takmičenju za najbolju, odnosno NajKul fotografiju i poruku, koje promovišu pozitivnost, toleranciju, poštovanje i razumevanje drugih na internetu i društvenim mrežama.

Kako bi učestvovali u nagradnoj igri potrebno je da korisnici, u okviru aplikacije Kako biti cool na netu, koja se nalazi se Fejsbuk stranici Biraj reči, hejt spreči, postave fotografiju koja promoviše vrednosti kampanje (svejedno je da li je to selfi, neka situacija, grupa ljudi, prizor…). Uz fotografiju bi trebalo da napišu i adekvatnu poruku, a oni koji budu imali najveći broj lajkova – biće pobednici takmičenja.

Capture

Aplikacija Kako biti cool na netu animira mlade ljude u Srbiji da se bore protiv digitalnog nasilja, dajući im neophodan set informacija da ga prepoznaju, zaustave, te da na njega adekvatno reaguju, štiteći sebe i sebi drage ljude. Ova aplikacija osmišljena je kroz projekat Prevencija digitalnog nasilja koji se realizuje u okviru tripartitnog partnerstva UNICEF-a, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i kompanije Telenor.

Takmičenje traje od 28. decembra 2015. do 28. februara 2016. godine. Odluku o pobednicima takmičenja doneće žiri, nakon analize profila najbolje rangiranih kandidata- sa najviše interakcija poput lajkova, komentara i šerova. Inače, Fejsbuk profili učesnika moraju da budu pravi – ne kreiran samo za ovu priliku.

Prvoplasirani takmičar dobiće iPhone 5S, drugoplasirani Samsung J5, a trećeplasirani Lenovo A8-50 smart telefone. Nagrade će im biti uručene na posebnom događaju upriličenom u čast NajKul lika/likinje na netu.

1614298_958916134202802_7243376163202836455_o

O projektu “Prevencija digitalnog nasilja”

UNICEF je u partnerstvu sa kompanijom Telenor i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 2012. godine pokrenuo projekat “Prevencija digitalnog nasilja”, sa ciljem da se podigne svest o postojanju digitalnog nasilja i da se osnaže  svi učesnici školskog života kako bi mogli da spreče, odnosno da dosledno i adekvatno reaguju na digitalno nasilje kada se ono desi.

U okviru projekta je sprovedeno istraživanje na uzorku od 3 876 učenika, 1 379 nastavnika i 3 078 roditelja. Rezultati su pokazali da je čak 84 odsto srednjoškolaca bar jednom u toku prethodne godine izložilo sebe nekom od rizika na internetu. Dve trećine ispitanih srednjoškolaca su bile žrtve nekog oblika digitalnog nasilja, dok se 30 odsto našlo u ulozi svedoka digitalnog nasilja. Samo jedan odsto je zatražilo pomoć odraslih u školi, a mnogo više ih se obratilo za pomoć svojim vršnjacima.

Uznemiravanje na društvenim mrežama doživelo je 18 odsto osnovaca i 17 odsto srednjoškolaca, a u ulozi žrtve snimanja mobilnim telefonom ili kamerom našlo se 12 odsto učenika srednjih i devet odsto učenika osnovnih škola. Čak 15 odsto ispitanih srednjoškolaca prihvatilo je da se sastane sa osobom koju su upoznale preko interneta.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.