Društvo Srbija

Svetski dan zdravlja: Besplatni preventivni pregledi u zdravstvenim ustanovama Srbije

Širom planete Zemlje ljudi danas obeležavaju Svetski dan zdravlja, a tim povodom biće organizovan Dan otvorenih vrata zdravstvenih ustanova Srbije, kao nastavak akcije besplatnih preventivnih pregleda.

(Fotografija: Stetoskop; © „Vikimedija”)

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije nastavlja sa aktivnostima koje za cilj imaju promociju prevencije kao najbolje mere za očuvanje zdravlja. U skladu sa tim, danas će od 8 do 16 časova u zdravstvenim ustanovama u našoj zemlji biti organizovan Dan otvorenih vrata, to jest besplatni preventivni pregledi za sve građane.

Tom prilikom, svi žitelji Srbije, čak i oni bez obaveznog zdravstvenog osiguranja, moći će da obave otorinolaringološke (ORL) i kardiološke preglede, izmere krvni pritisak, urade elektrokardiogram (EKG) i provere nivo krvne glukoze. Pored toga, u onim zdravstvenim ustanovama u kojima ne postoji mogućnost za obavljanje navedenih pregleda, građanima će biti omogućeno da razgovoraju sa lekarima, odnosno konsultuju se o očuvanju zdravlja, kao i o zdravstvenim tegobama i terapijama.

(Fotografija: Medicinski logo; © „Vikimedija”)

U prethodnih dvanaest dana akcije preventivnih pregleda oko 250 hiljada stanovnika Srbije uradilo je preglede, a od tog broja nekoliko hiljada njih upućeno je na dalju dijagnostiku. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije ovim putem poziva sve građane da obave preventivne preglede i time pozitivno utiču na svoje zdravlje.

(Fotografija: Svetski dan zdravlja; © „World Health Organization” („WHO”))

About the author

Nikola Stojanović

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.