Društvo Srbija

Sve jača kampanja „Produži život Svim srcem“

“Molim državne organe da maksimalno pojednostave proceduru i da u Srbiji uvedu podrazumevanu saglasnost za davanje organa. Samo tako ćemo poboljšati statistiku i učiniti konkretnu stvar na povećanju broja organa koji se transplantiraju“, rekao je Dragan Bjelogrlić, naš poznati glumac i režiser na predavanju o doniranju organa održanom zaposlenima Adria medija grupe.

Dragan Bjelogrlić
Dragan Bjelogrlić

Novinari, urednici i direktori Adria medija grupe ugostili su u svojoj centrali profesora Nenada Milojičića, direktora Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja i bivšu sportiskinju, Sandru Stojanović, koja je dobila bubreg. Ovo predavanje, organizovali su Hemofarm Fondacija i AMG u nameri da pomognu da se poražavajuća statistika Srbije u donorstvu popravi.  Kolege novinari i ostali zaposleni u ovoj medijskoj kući, posle predavanja, potpisivali su donorske kartice čime su, svojoj ulozi „advokata“ čitalaca, dodali još jednu -humanu crtu.

Predavanje i potpisivanje donatorskih kartica
Predavanje i potpisivanje donatorskih kartica

Hemofarm Fondacija pokrenula je akciju Svim srcem za život, a od nedavno je postala deo kampanje „Produži život“, koju Ministarstvo zdravlja, godinama unazad, vodi u pokušaju da promoviše doniranje organa kao čin vrhunske humanosti.

Fondacija Hemofarm je snažno orjentisana na kontinuiranu socijalnu edukaciju svih društvenih grupa kako bi se Srbija pomakla sa začelja liste po broju donora u Evropi.

Predavanje i potpisivanje donatorskih kartica1

“Stalna diskusija na temu važnosti  doniranja, razbijanje predrasuda i olakšavanje procedura za donorstvo su najbolji način da građani shvate dragocenost ovog čina. Odluka Adria medije da se uključi govori da je menadžerski tim shvatio koliki značaj u podizanju svesti i edukaciji građana imaju sredstva komunikacije. Mi u Hemofarm Fondaciji smo počeli seriju predavanja na ovu temu. Postali smo i partner Ministarstvu zdravlja u nameri da donorstvo u društvu postane pojava a ne incident. Da bi se to ostvarilo neophodni su mediji. U tom smislu zahvaljujem Adria mediji što je prepoznala značaj ove teme”, rekla je Sanda Savić, direktorka korporativnih poslova Hemofarma i članica Upravnog odbora Hemofarm Fondacije.

Sanda Savić Hemofarm Fondacija, Sandra Stojanović, bivša sportiskinja, transplantiran organ i Nenad Milojičić
Sanda Savić Hemofarm Fondacija, Sandra Stojanović, bivša sportiskinja, transplantiran organ i Nenad Milojičić

Adria medija je prva medijska izdavačka kuća kod nas koja je se odazvala inicijativi Hemofarm Fondacije i Ministarstva zdravlja.

Sa jednom donorskom karticom možemo da spasimo najmanje 4 života. U Srbiji je samo 3 donora na milion stanovnika, a trebalo bi da ih bude oko 10. Naš zdravstveni sistem i pored poteškoća ima dobre stručnjake koji uspešno rade transplantaciju srca, bubrega i jetre u transplatacionim centrima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Kampanja Produži život Svim srcem je usmerena da se Srbija u narednom periodu kroz stalnu edukaciju građana popne na lestvici donora i upiše u društvo humanih zemalja u kojima građani imaju svest i brigu o drugom.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.