Sport Srbija

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije proslavlja 63. rođendan i predstavlja svoje nove, velike projekte

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije 8. marta 2019. proslavlja 63 godine postojanja, a već godinu dana s ponosom nosi i opravdava naziv Nacionalnog trening centra.

(Fotografija: Budući izgled multifunkcionalne dvorane Sportsko-rekreativnog centra na Košutnjaku, 2019; © Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

Ove godine Sportsko-rekreativni centar na Košutnjaku dobiće potpuno novo ruho, a Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije biće domaćin druge Međunarodne konferencije sportske medicine Srbije, koja će od 23. do 25. maja u „Sava centru” okupiti više od 1.000 domaćih i inostranih stručnjaka u oblasti sportske medicine i sportskih nauka.

(Fotografija: Budući izgled stene za sportsko penjanje Sportsko-rekreativnog centra na Košutnjaku, 2019; © Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

Prema rečima direktora Zavoda Gorana Bojovića, ova institucija veliku pažnju poklanja kako vrhunskim sportistima, tako i najmlađima, i neprestano radi na tome da unapredi, proširi i poboljša kapacitete i aktivnosti, ali i da širi i razmenjuje otkrića, tehnologije i znanja u oblasti sportske medicine. Time direktno utiče i na rezultate vrhunskih sportista i na pravilan razvoj dece i omladine.

„Naš dugogodišnji rad je prepoznat u novom Zakonu o sportu, gde nam je dodeljen status Nacionalnog trening centra, čime nam je ukazana velika čast, ali i data veća odgovornost. Cilj nam je da Sportsko-rekreativni centar na Košutnjaku postane zona vrhunskog sporta, a nacionalni granski savezi konačno dobiju objekte i terene koji zadovoljavaju standarde međunarodnih takmičenja, to jest idealne uslove za rad i pripremu naših sportista za međunarodna takmičenja. Zato je na 12,7 hektara predviđena rekonstrukcija postojećih, kao i izgradnja novih sadržaja.

Ovih dana je počela izgradnja stene za sportsko penjanje, a uskoro počinje izgradnja i multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova (rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i dizanje tegova). Takođe, u planu je izgradnja i zatvorenog olimpijskog bazena, stadiona sa tribinama i zelenim krovom koji bi bio korišćen za rekreaciju, atletske staze i teniski klub. Krajem godine u planu je rekonstrukcija upravne zgrade Centra za medicinu sporta, čime bi se uvezale laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sa ciljem da podignemo nivo usluga u sklopu ove jedinstvene ustanove sporta”, izjavio je Goran Bojović.

Druga Međunarodna konferencija sportske medicine Srbije

Od 23. do 25. maja 2019. u „Sava centru” će biti održana druga Međunarodna konferencija sportske medicine Srbije, koju organizuje Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, uz podršku Internacionalne federacije medicine sporta (FIMS) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod patronatom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

„Biće ovo sjajna prilika da se na jednom mestu okupe stručnjaci iz celog sveta, povežu popularne i aktuelne teme iz različitih naučnih oblasti – sa praktičnim uputstvima i vodičima (kursevi i radionice), razviju neka nova prijateljstva i profesionalne veze između pojedinaca i ustanova.

Poznato je da sportska medicina doprinosi sportskim dostignućima, kao i očuvanju zdravlja naših sportista. Samim time, naš zajednički zadatak i misija je oduvek bila razmena inovacija, tehnologija, otkrića i rezultata. Međunarodno priznati predavači u oblasti sportske medicine i sportskih nauka su već potvrdili učešće na konferenciji, a očekujemo dolazak više od 1.000 lekara različitih specijalnosti, ali i stručnjaka iz sportskih nauka i poznatih sportista. Ovaj događaj je i prilika da se Beograd i Srbija predstave kao dobri domaćini i pouzdani partneri”, rekao je Goran Bojović i poželeo toplu dobrodošlicu svim učesnicima.

U toku šest decenija, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije postao je baza vrhunskog sporta, i to u svakom pogledu! Stručnjaci iz raznih grana medicine, biomehanike, motoričkih ispitivanja, psihologije i drugih naučnih disciplina pripremaju sportiste na putu ka osvajanju medalja, redovno ih kontrolišu i prate njihov progres. Svi oni, ali i mnogi drugi stručnjaci iz Srbije i inostranstva biće učesnici druge po redu Međunarodne konferencije sportske medicine Srbije.

(Fotografija: Budući izgled multifunkcionalne dvorane Sportsko-rekreativnog centra na Košutnjaku, 2019; © Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.