Sport Srbija

Uspešno završena druga Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije: sportisti moraju više da kontrolišu svoje zdravlje

Pod nazivom „Nova dimenzija medicine sporta” proteklog vikenda je završena druga Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije. Zaključak svih učesnika konferencije jeste da više nije moguće postići ozbiljne rezultate u sportu ukoliko iza sportista i trenera ne stoji ozbiljan medicinski tim, odnosno da je primena skrining protokola značajna metoda suzbijanja globalnog problema u elitnom sportu, a to je iznenadna srčana smrt.

Nakon četiri godine, Beograd je ponovo bio centar nauke o sportu, a u toku tri dana najveći stručnjaci u oblasti sportske medicine su delili znanje i ogromno iskustvo na temu kako smanjiti učestalost sportskih povreda, da li je moguće obaviti prevenciju iznenadne srčane smrti i kakve su inovacije u oblasti terapije sportista.

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, kao organizator događaja, nastojao je da pokrije sve relevantne teme, a najviše pažnje bilo  je posvećeno suzbijanju problema. Prema rečima Gorana Bojovića, direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije, cilj je bio da ponovo na jednom mestu okupe najveća imena iz domena sporta i medicine sporta, kako bi se svi zajedno međusobno edukovali i tako pomogli rekreativcima ili profesionalnim sportistima da se što duže i što bezbednije bave omiljenim sportom.

„Kao uvod u konferenciju organizovali smo FIMS-ov ’Kurs sportske kardiologije i fiziologije napora’ u hotelu ’Trim’, pa potom dva dana veoma korisnih predavanja i radionica u ’Sava centru’, gde su svoja iskustva i savete podelili sa nama stručnjaci iz Srbije, Velike Britanije, Italije, Južne Afrike, Rusije, Švedske, Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Slovenije”, rekao je Bojović.

Događaj je podržalo i Međunarodno udruženje sportske medicine (FIMS) – na čelu sa svojim predsednikom Fabijem Pigocijem, koji je ovim povodom istakao:

„Promovisati edukaciju znači promovisati znaje, dok promocija znanja vodi ka najboljoj praksi za sve spaecijaliste u sportskoj medicini, zato smo mi ovde”.

On je u svom uvodnom predavanju govorio o značaju skrining protokola kao metodi suzbijanja globalnog problema u elitnom sportu, a to je iznenadna srčana smrt.

 

„Nakon skirning protokola moramo kontrolisati težinu i ishranu. Takođe, mnogi podaci govore o tome da korišćenje bilo kakvih nedozvoljenih supstanci ili dopinga može voditi ka iznenadnom prestanku rada srčanog mišića”, dodao je Pigoci.

Na konferenciju su govorili i stručnjaci iz „Aspetar” klinike, najpoznatije i najmodernije sportske bolnice koja se nalazi u Kataru.

„Mnogo zavisi od vrste sporta, ali su ramena i kolena, svakako, najugroženiji zglobovi. ipak, najveći problem koji dovodi do sportskih povreda jeste pretreniranost. Mnogi žele da treniraju više nego što mogu i idu van svojih mogućnosti”, objasnio je profesor ortopedije i direktor Instituta za medicinu sporta „Ilinois” Mark Hučinson.

„Aspetar” je, kao klinika, uspostavila i model sportske evaluacije, koji stručnjaci sprovode pre početka trenažnog procesa kako bi bile umanjene mogućnosti od povreda.

„Svaka sportska disciplina ima drugačije fiziološke zahteve. Neke se zasnivaju na izdržljivosti, neke na snazi, a neke na brzini. Na primer, fudbal je kombinacija svega toga plus tehnika i spremnost. Zato mere evaluacije moraju biti izvršene kroz određene fiziološke specifičnosti koje taj sport nameće”, istakao je dr Emin Ergen.

Ministar omladine i sporta Republike Srbije, Vanja Udovičić, na otvaranju konferencije podsetio je da ne treba zaboraviti da je Srbija jedna od retkih zemalja koja ima katedru sportske medicine, te se ovom prilikom obratio studentima i poručio im da iskoriste priliku, pa „kradu znanje” od najboljih, koje će preneti novim generacijama. On je istakao da je ova konferencija od ogromnog značaj za Srbiju, jer Beograd i sportsku medicinu stavlja u sam vrh po svetskim merilima.

Konferenciju je organizovao Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, uz podršku Međunarodnog udruženja sportske medicine (FIMS) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Počasni pokrovitelj događaja su Njihova kraljevska veličanstcva prestolonaslednik Aleksandar i princeza Katarina.

(Fotografije: Druga Međunarodna konferencija medicine sporta Srbije, Beograd, 2019;© Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.