Sport

U meču Srbije protiv Bugarske moguće samo sa decom, kao publikom, na tribinama

  • November 2, 2023
  • 2 min read
  • 266 Views
U meču Srbije protiv Bugarske moguće samo sa decom, kao publikom, na tribinama

Disciplinska komisija UEFA kaznila je Fudbalski savez Srbije zbog uvredljivih skandiranja i drugih incidenata na utakmici protiv Crne Gore, koja je odigrana 17. oktobra 2023. na stadionu „Rajko Mitić”.

Kazna podrazumeva jednu utakmicu bez prisustva publike. To znači da će u Leskovcu, 19. novembra 2023, kada Srbija igra protiv Bugarske, a u sklopu poslednjeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u fudbalu, ulaz na tribine biti dozvoljen samo deci mlađoj od 14 godina, i to u organizaciji Fudbalskog saveza Srbije (osnovne škole i škole fudbala sa teritorije naše zemlje).

Istovremeno, Fudbalski savez Srbije (FSS) kažnjen je sa 89.250 evra, čime je ukupna novčana kazna, zbog izgreda na tribinama samo na poslednja dva meča nacionalnog tima, u 2023. godini dostigla cifru od 144.250 evra.

Podsećanja radi, zahvaljujući naporima rukovodstva FSS i razumevanju članova Komisije za žalbe Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA), prethodna kazna od dve utakmice bez publike smanjena je, posle uložene žalbe, na jednu utakmicu, uz uslov da se ne ponove isti ili slični prekršaji u trajanju od dve godine.

Nažalost, uprkos svim preventivnim i bezbednosnim merama koje je FSS preduzeo (svaki vlasnik ulaznice imao je obavezu da priloži pasoš i kopiju lične karte, kako bi se individualizovala odgovornost), kao i izuzetnoj saradnji sa FSCG na pripremi utakmice, ponovio se isti prekršaj, odnosno uvredljiva skandiranja koja UEFA definiše kao rasizam.

FSS će zbog značaja predstojeće utakmice protiv Bugarske iskoristiti sva pravna sredstva, odmah uputiti žalbu i pokušati da ublaži kaznu. Potpuno svestan činjenice da su učinjeni prekršaji od strane naših navijača i da je bio pod uslovnom kaznom, FSS će da traži odlaganje ili ublažavanje iste, kako bi na novoizgrađenom stadionu u Leskovcu (stadion „Dubočica”) priredili najbolju moguću atmosferu i pružili punu podršku srpskoj reprezentaciji.

Bez obzira na ishod žalbe, stadion u Leskovcu će svakako biti ispunjen do poslednjeg mesta, jer pravila dozvoljavaju prisustvo najmlađih navijača (do 14 godina).

Poučeni prethodnim iskustvima sa mečeva protiv Litvanije i Mađarske i uz lepu koreografiju koja se priprema za meč sa Bugarskom, FSS je ubeđen da će tim Srbije imati sjajan ambijent na svom poslednjem koraku k Nemačkoj.

Izvor informacija: FSS

(Naslovna fotografija: © FSS)

Podeli ovaj tekst:
About Author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.