Sport Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Ruski šampion u plivanju, Aleksandar Popov govori o svojoj neverovatnoj karijeri

U ponedeljak, 11. aprila u 19 časova, Eurosportov serijal „Pohod na zlato“ rasplamsaće strast sportskih fanova ekskluzivnim intervjuom sa jednim od najuspešnijih sportista ikada – Aleksandrom Popovim (Alexander Popov), plivačem na kratkim deonicama.

SCREENSHOT GOLDEN LEGENDS POPOV 1

U trećoj od ukupno šest epizoda ovog serijala, četvorostruki olimpijski i šestostruki svetski prvak ekskluzivno će govoriti i ponovo proživeti najbolje trenutke svoje inspirativne karijere. Popov je treći velikan sporta koji gostuje u serijalu „Pohod na zlato”, posle Sergeja Bubke i Nađe Komaneči.

U 30-minutnoj emisiji koja će biti prikazana na Eurosport kanalima, Popov, poznat po tome što je 1992. godine osvojio četiri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Barseloni i 1996.  godine u Atlanti, opisuje kako su pobede postale rutina. Osvrće se i na nesrećan slučaj kada je, samo tri nedelje nakon uspeha u Atlanti bio izboden u stomak i kako se vratio sportu i osvojio Evropsko prvenstvo 1997. u trkama na 50 i 100 metara slobodnim stilom.  

Delovi intervjua:

Popov o raspadu SSSR:

„Niko nije znao kako će se stvari odvijati. Pri tom, ne mislim samo na našu sudbinu (sportista), već na sudbinu cele zemlje. Za nas je bila čast da predstavljamo našu zemlju, bez obzira na izgled zastave koja se vijorila.”

Popov o finalu trke na 100 metara na Olimpijskim igrama u Atlanti 1996. godine:

„U psihološkom smislu, bilo mi je veoma lako, zato što sam znao šta sam trebao da uradim i bio sam siguran u sebe. Možda zvuči arogantno, ali sam u sebi znao ishod te trke i pre nego što je počela.”

Popov o nezgodi koja mu se desila tri nedelje posle uspeha u Atlanti:

„Osetio sam se veoma smireno i sigurno u rukama lekara koji su me operisali. Rekli su mi da će sve biti u redu… Shvatio sam da moram ponovo početi da plivam kako bih se vratio normalnom životu. I kako se pokazalo, uspeo sam u tome.”

Popov o tehnologiji u plivanju:

„Mišljenja sam da plivanje mora da zavisi od fizičkog stanja i talenta sportiste, a ne od razvoja tehnologija. Do poslednjeg dana svoje karijere sam se zauzimao za taj stav.”

U trećoj epizodi serijala „Pohod na zlato”, Eurosport će prikazati i fascinantnu priču grčke atletičarke, Sofije Rige (Sofia Riga). Ova 27-godišnja učenica medicinske škole iz Patrasa u Grčkoj, kvalifikovala za maraton na Olimpijskim igrama u Riju, ali je njen program obuke ugrožen nedostatkom novca. Rigu sada finansira javnost svojim donacijama u pokušaju da ostvari svoj san i učestvuje na najvećem sportskom takmičenju.

Francuska šampionka u skoku u dalj, Eloiz Lesur, dvostruka evropska šampionka (2012, 2014.) i svetski prvak u dvorani (2014.), učestvovaće u „Tech Talk” segmentu ove epizode gde će pružiti detaljni uvid u tehniku i disciplinu koja je neophodna kako bi dostigli svoj maksimum u sportu.

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.