Sport Srbija

Na kamp “Košarka bez granica” u Beograd stižu brojni NBA igrači i treneri

NBA, FIBA i Košarkaški savez Srbije danas su najavili da će 17. izdanje prestižnog kampa Košarka bez granica (Basketball without borders Europe), biti održano od 15. do 18. avgusta u sportskoj hali “Žarkovo” u Beogradu. Reč je o prestižnom događaju koji okuplja najbolje mlade evropske košarkaše, a NBA i FIBA prvi put će u Srbiji da primene program za globalni razvoj košarke, sa ciljem da dodatno popularišu ovaj sport na našim prostorima.

Učesnici kampa BWB Europe 2018 su talentovani igrači uzrasta do 17 godina iz cele Evrope, koji će dobiti mogućnost da uče od legendarnih igrača i trenera iz NBA i FIBA, kao i da se takmiče protiv najperspektivnijih igrača iz regiona.

Prvi kamp, Košarka bez granica (BWB), održan je u Evropi u julu 2001. godine. Tada su se Vlade Divac i Toni Kukoč, zajedno sa bivšim saigračima iz reprezentacije Jugoslavije, okupili i trenirali sa 50 dece iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Crne Gore i Srbije, u Trevizu u Italiji.

“Veoma smo srećni što smo u prilici da predstavimo program kampa “Košarka bez granica” u Srbiji,” rekao je sportski direktor FIBA, Zoran Radović. “Beograd je grad koji živi za košarku, a naša zemlja je prava riznica talentovanih mladih igrača. Radujemo se što ćemo zajedno sa NBA i KSS okupiti najbolje mlade košarkaše i košarkašice iz Evrope, i što ćemo se još jednom uveriti u njihove kvalitete i potencijale tokom trajanja kampa.”

Dejan Tomašević, generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ne krije zadovoljstvo zbog kampa „Košarka bez granica“.

„KSS je oduševljen što ćemo ugostiti BWB Europe 2018, a želim da izrazim veliku zahvalnost našim prijateljima iz FIBA i NBA što su omogućili da se to ostvari. Naša zemlja je dala veliki broj talenata evropskoj i američkoj košarci, i samim tim, verujem da smo i zaslužili ovu privilegiju. Kao generalni sekretar Košarkaškog saveza Srbije, ali i kao bivši igrač, znam koliko će ovo da znači deci učesnicima kampa. Iskustvo trenera i košarkaša, entuzijazam domaćina, u kombinaciji sa izuzetnom ljubavi, posvećenosti i strasti prema ovom divnom sportu, će zajedno da doprinese jedinstvenom iskustvu za mlade talente. Radujemo se što ćemo biti u prlici da se vidimo sa starim poznanicima i nama dragim ljudima, ali smo ujedno oduševljeni što ćemo steći nove prijatelje. Beograd će još jednom da dokaže da je spreman da organizuje ovakve događaje na vrhunskom nivou, a uvereni smo da će svi uživati u kampu. Dragi prijatelji, dobrodošli!“, rekao je Tomašević.

“Održavanje kampa Košarka bez granica u Beogradu ima posebnu važnost za NBA, budući da je prvi kamp, održan pre više od 15 godina, okupio 50 mladih igrača iz istočne Evrope”, rekla je Kim Bohuni, potpredsednica NBA zadužena za međunarodnu košarku. “Ovaj region je duboko povezan sa košarkom, ima bogatu istoriju i tradiciju, a kvalitet igre koji primećujemo među talentovanim košarkašima na ovim prostorima, ali i u celoj Evropi, je na najvišem nivou. Radujemo se što ćemo omogućiti vrhunskim mladim igračima priliku da uče i da se takmiče jedni protiv drugih”.

Kamp BWB Europe 2018 okupiće veliki broj sadašnjih i bivših NBA igrača, uključujući imena kao što su Nemanja Bjelica (Minnesota Timberwolves), Bogdan Bogdanović (Sacramento Kings), Geri Heris (Denver Nuggets, SAD), Nikola Jokić (Denver Nuggets) i Frenk Kaminski (Charlotte Hornets, SAD/Srbija). Vlade Divac (Sacramento Kings) i Peđa Stojaković (Sacramento Kings), tandem legendardnih asova, koji su učestvovali na prvom Kampu 2001. godine, takođe će da učestvuju na događaju u Beogradu, zajedno sa još nekim slavnim igračima, bivšim košarkašima i trenerima koji se očekuju.

NBA treneri takođe su potvrdili dolazak, a među njima su Popaj Džons (Indiana Pacers, SAD), Greg Popović (San Antonio Spurs, SAD) i Žak Von (Brooklyn Nets, SAD) koji će biti deo trenerskog dela kampa BWB Europe. Marin Sedlaček (Philadelphia 76ers) i Patrik Hant (predsednik Svetske asocijacije košarkaških trenera) biće u ulozi direktora kampa.

Deo kampa Košarka bez granica u Srbiji činiće i humanitarna akcija “NBA Cares” u Beogradu, kako bi se donirala oprema za dečije bolnice.

Nike, kao globalni BWB partner od 2002. godine, i ovoga puta će obezbediti sportsku opremu za trenere i učesnike kampa.

Kamp Košarka bez granica broji više od 3.200 članova iz 127 zemalja od 2001. do danas, a čak 55 bivših polaznika kampa draftovano je u NBA ili je potpisalo ugovor za neki od NBA klubova iz statusa slobodnih agenata. Rekord je dostignut u sezoni 2017/18, kada su čak 24 bivša polaznika kampa učestvovala na prvom takmičarskom danu NBA lige, uključujući Miloša Teodosića (LA Clippers, učesnik kampa BWB Europe 2001.).

NBA i FIBA organizovali su 54 BWB kampa u 34 grada, u 27 zemalja na svih šest kontinenata. Pratite BWB Europe 2018. Više od 260 aktivnih i bivših NBA, WNBA i FIBA košarkaša i košarkašica, baš kao i više od 200 predstavnika timova iz svih 30 NBA klubova, bili su deo kampova Košarka bez granica širom sveta.

Pratite hashtag #BWBEurope na Fejsbuku, Tviteru ili na Instagramu, za više informacija.

Kamp BWB Asia 2018 je održan u Indiji i trajao je od 30. maja do 2.juna. BWB Afrika 2018 tek treba da se održi u Johanesburgu u Južnoj Africi, od 1. do 4. avgusta.  

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.