Sport Telo & Duh Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Motivišite se da vežbate kod kuće

Fotografija: freepik.com/gpointstudio

Autor: Amanda Kaprito

Mnogima vežbanje samo po sebi predstavlja veliki izazov. Zna da bude izuzetno naporno, oduzima dragoceno vreme i može da nervira ako se napredak ne primećuje tako brzo. A sve to može da bude još veći izazov, ako vežbate kod kuće, gde obavljate svakodnevne aktivnosti. Održavanje motivacije je ključno za doslednu naviku vežbanja kod kuće. Evo nekih saveta i trikova za to. 

Napravite prostor posvećen vežbanju 

Napravite prostor posvećen vežbanju i to će vam pomoći da se osećate kao da idete u teretanu. Prostor ne mora da bude velik – samo vam je potrebno dovoljno mesta da možete da pokrećete svoje telo. Držite svu opremu u ovom prostoru i nemojte raditi ništa drugo u njemu osim vežbanja. 

Eliminišite sve što vas ometa 

Ako vam za vežbanje nije potreban telefon, držite ga van prostora za vežbanje tokom treninga. Ako u telefonu čuvate spisak vežbi, probajte da iz zapišete u svesku. Ako koristite neki strim, proverite da li to možete da radite na TV uređaju ili nekom drugom ekranu na kom se ne pojavljuju poruke i pozivi.

Izdvojite tačno određeno vreme (i zapišite ga) 

Napravite raspored vežbanja kao da su u pitanju sastanci. Vežbanje je i tako najvažnija obaveza tokom vaše nedelje. Dodajte ga u virtuelni kalendar ili zapišite u planer. Kada vidite vreme rezervisano za vežbanje, bolje ćete se pripremiti da to vreme posvetite toj aktivnosti. 

Unapred izaberite vežbe 

Da ne biste pola sata birali vežbe, izaberite ih unapred. Napišite ih na listu papira ili sačuvajte linkove ka strimovane vežbe radi lakšeg pristupa. Trudite se da se pridržavate unapred određenih vežbi, ali nemojte biti strogi prema sebi ako nešto iskrsne. Tu vam može pomoći neka fitnes aplikacija. 

Pridružite se virtuelnoj zajednici za vežbanje 

Ako ne prisustvujete lično grupnim časovima, možda vam nedostaje društveni aspekt fitnesa. Postoje na desetine onlajn zajednica za ljubitelje fitnesa. Ako ne volite virtuelne zajednice, možda bi vežbanje sa pouzdanom prijateljicom preko FaceTimea ili Zooma moglo da vam da preko potreban podstrek. 

Investirajte u opremu koju volite 

A ako vaša omiljena vrsta vežbi podrazumeva opremu, onda definitivno vredi da u nju investirate. Na primer, ako volite vežbe sa tegovima, bićete daleko motivisaniji da vežbate ako imate teg kod kuće umesto da terate sebe da radite vežbe u kojima se oslanjate samo na svoju težinu. 

Angažujte virtuelnog ličnog trenera 

Ako vam obaveze i finansije to dozvoljavaju, profesionalni lični trener može da bude od velike koristi za vežbanje kod kuće. Dobar lični trener prilagođava planove vežbanja svojim klijentima, redovno proverava napredak i reakcije i pruža odgovornost i motivaciju. 

Izvor: verywellfit.com

Odgovornost objave: represent.rs

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.