Intervju sa dr Bojanom Božović: Sportske povrede na zimovanju

0

Bojana Božović, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, ovih dana ima pune ruke posla, i to zbog povreda koje su pacijenti dobili tokom bavljenja sportom na planinama.

Koliko često se javljaju povrede na zimovanju?

Doktorka Bojana Božović

To je svakodnevna praksa. Dolazi do različitih povreda, od preforsiranosti, upale i rupture mišića,  preko uganuća, iščašenja do preloma.”

Koje su najčešće sportske povrede koje se dešavaju rekreativcima?

“Sportske povrede su sastavni deo bavljenja bilo kojim sportom. Pod njima najčešće podrazumevamo iščašenja, uganuća, istegnuća zglobova, prelome , rupture mišića. One ne biraju ni pol , ni godine. Ne zaobilaze ni rekreativce, a ni  profesionalne sportiste.”

Šta se dešava kada padnemo? Kako nastaju povrede i na koji način mogu da se leče?

“Distorzija(uganuće) je istezanje zgloba praćeno delimičnim ili potpunim prekidom ligamenata i zglobne čaure . Distorzije skočnog zgloba predstavljaju skoro 15 odsto svih sportskih povreda. Dešavaju se svakodnevno, pri uobičajenim aktivnostima poput hodanja, trčanja, sportskih aktivnosti. Nekada nas trenutni osećaj zavara , bol nije velikog intenziteta i  možemo da hodamo. Međutim posle par sati zglob otekne, postane bolan  i ne možemo da se oslonimo na njega. Važno je javiti se nadležnom lekaru  koji će nas klinički pregledati ( RTG snimanje, ultrazvuk mekih tkiva). Obavezna napomena je mirovanje, hlađenje povređenog segmenta, elevacija, nošenje ortoze i  fizikalna terapija. Luksacija (iščašenje) je gubitak međusobnog kontakta između dva zglobna tela. Ukoliko se dogodi iščašenje, jedna od kostiju koja čini zglob, izleti iz svog prirodnog i normalnog položaja. ,  Dolazi do jakog istezanja mišića tetive koja okružuje zglob Prisutni su otok, bol, kao i česta deformacija zgloba. Pokreti mogu biti  izuzetno bolni i limitirani.  Oko povređenog zgloba se uočava plavičasta prebojenost kože (hematom). Vraćanje zgloba u anatomski položaj(repozicija), je najadekvatniji vid lečenja. Kod spotrtskih povreda, obavezan je odlazak na fizikalnu terapiju uz konzumiranje analgetika i preparata za lokalnu terapiju bola – objašnjava dr Božović.

Koji je najbrži način da se zalečimo nakon pada?

“Ukoliko smo  na zimovanju i desi nam se peh da se povredimo , a mi ne želimo da nastavimo  odmor, moramo da iskoristimo našu putnu apoteku. To podrazumeva  da uzmemo analgetik (lek protiv bolova) i da  na bolno mesto tri do četiri puta dnevno naprskamo sprej ili namaženo gel za lokalnu terapiju bola kod sportskih povreda. U praksi se etofenamat dobro pokazao, jer lako i brzo prolazi kroz kožu i akumulira se u povređeno tkivo.  Da bi nam zglob  bio stabilan treba da stavimo elastični zavoj. Ipak,ukoliko bol ne prolazi, a pokreti su nam ograničeni, javite se lekaru.”

Kako da znamo koje povrede da tretiramo sami,  a za koje da se obratimo doktoru?

“Na svaki pad je potrebno dobro obratiti pažnju,  tj. obratiti pažnju na funkcionalnost  naših zglobova i ekstremiteta, kako bismo i sami procenili da li nam je potrebna pomoć lekara.  Posebno treba obratiti pažnu na povrede glave prilikom pada.  Nemojte odmah  nakon udarca glave otići na spavanje ili da „prilegnete“, a da pre toga niste konsultovali lekara. Tek kada dobijete „zeleno svetlo“od doktora, možete nastaviti sa  uobičajenim aktivnostima. Savet za roditelje je da povedu računa o mališanima da  im nakon povrede glave ne dozvole popodnevnu dremku, već da odu kod doktora.”

Za AdriaDaily

Ana Đokić

 

Oglašavanje

O autoru

Avatar

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend