Sport Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Igrači Bajerna iz Minhena i Real Madrida već ovog meseca u dresovima od reciklirane plastike

adidas i organizacija Parley for the Oceans predstavili su danas prve performance proizvode napravljene od reciklirane plastike iz okeana – fudbalske dresove za vodeće svetske klubove Bajern iz Minhena i Real Madrid, kao i prve UltraBOOST Uncaged Parley patike za trčanje.

U aprilu 2015. godine, adidas je najavio partnerstvo sa organizacijom „Parley for the Oceans“ koja podiže svest o lepoti i ugroženosti okeana. Kao jedan od osnivača, adidas podržava obrazovne, istraživačke i razvojne napore organizacije, kroz direktne akcije i ekološke inovacije. Zajednički fokus je na sveobuhvatnom Ocean Plastic Programu, koji je vođen A.I.R. strategijom (Avoid, Intercept i Redesign) za smanjivanje zagađivanje okeana plastikom. Više o organizaciji na www.parley.tv i www.oceanplastic.com

Uz fudbalske dresove koji predstavljaju prvu opremu napravljenu u okviru ovog partnerstva, UltraBOOST Uncaged Parley patike su takođe prvi proizvod za trčanje napravljen od reciklirane plastike namenjen masovnom tržištu. Oba proizvoda su od recikliranog morskog otpada prikupljenog u priobalnim oblastima Maldiva, a napravljeni su sa ciljem da se podigne svest o ovom problemu i pronađu sveobuhvatna rešenja za ugrožavanje okeana plastikom.

alonso-bajern-minhen

 

adidas x Parley fudbalske dresove nosiće igrači Bajerna iz Minhena 5. novembra na utakmici protiv TSG 1899 Hofenhajm, kao i igrači Real Madrida koji igraju protiv Real Sportinga iz Hihona u subotu, 26. novembra. Dresovi su napravljeni od plastike koja se dobija ponovnim korišćenjem morske plastike, a na njima su aplicirani i ekološki printovi. Potpuno bela oprema Real Madrida i oprema Bajerna iz Minhena u crvenoj boji imaju na sebi samo klupski logo, tri adidas pruge i logotipe sponzora u istoj boji u kojoj je i oprema, čime se dobija jedinstveni izgled.

UltraBOOST Uncaged Parley patike imaju pleteno gornjište koje je napravljeno od miksa Ocean PlasticTM (95%) i recikliranog poliestera (5%), a proizvedeno je 7.000 pari ovakvih patika. Ostali delovi patike napravljeni su takođe od recikliranih materijala, dok je dizajn inspirisan talasima.

„Ovo predstavlja još jedan korak napred u zajedničkom nastojanju adidasa i Parley for Oceans. Ne samo da smo uspeli da napravimo obuću od reciklirane morske plastike, već smo stvorili i prvi dres koji je 100 odsto napravljen od materijala iz okeana. Ali, nećemo stati na ovome. Planiramo da u 2017. napravimo milion pari patika koristeći Parley Ocean plastiku a sve u cilju da u potpunosti eliminišemo nerecikliranu plastiku iz našeg lanca snabdevanja.“, izjavio je Eric Liedtke, član Izvršnog odbora adidas Group odgovoran za globalne brendove.

marselo-real-madrid-1

 

adidasov cilj za 2017. godinu zapravo znači da će najmanje 11 miliona flaša prikupljenih iz priobalnih oblasti biti reciklirano i ponovo upotrebljeno u izradi sportske obuće. Ovaj plan samo je deo težnji brenda da poveća upotrebu održivih materijala i stvori novi eko-inovacioni standard u industriji kroz Parley A.I.R. strategiju (avoid – izbegavati, intercept – presretnuti, redesign – redizajnirati) koja nastoji da dugoročno prekine zagađivanje morskom plastikom.

Cyrill Gutsch, osnivač Parley for the Oceans, je ovim povodom rekao: „U ovom trenutku, više nije reč samo o podizanju svesti javnosti, već o preduzimanju akcije i implementaciji strategija koje mogu zauvek da prekinu zagađivanje plastikom. Eko-inovacije su polje sa velikim mogućnostima za primenu. Predstavljanjem Ocean Plastic dresova i UltraBOOST Uncaged adidas x Parley patike, pozivamo svakog potrošača, igrača, tim i fudbalskog fana da daju svoj doprinos Parley A.I.R. strategiji i definišu svoju ulogu u ovom pokretu.“

Parley fudbalski dresovi za Bajern iz Minhena i Real Madrid biće dostupni na sajtu adidas.com/parley i u izabranim radnjama od 4. novembra (Bajern Minhen) i 24. novembra (Real Madrid).

adidas-ultraboost-uncaged-parley-3

UltraBOOST Uncaged Parley patike biće dostupne za kupovinu od sredine novembra. Za više informacija posetite adidas.com/parley.

 

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.