Sport Srbija

Džudo klub „Rakovica“ treći put zaredom državni prvak

Na Prvenstvu Srbije u džudo-u za mlađe seniore (do 23 godine), koje je 3. oktobra 2015. godine održano u Centru za kulturu i sportŠumice„, Judo klubRakovicatreći put zaredom osvojio je prvo mesto. Predstavnik ovog kluba, Ilija Ciganović, poneo je titulu najboljeg takmičara u kategoriji do 66 kilograma. Ovaj klub je 12 puta do sada bio prvak države.

Društvo za telesno vaspitanje „Partizan“ 1960. godine u Rakovicu je dovelo borilačku veštinu džudo (poznata kao i olimpijski sport nastao objedinjenjem probranih tehnika iz japanske borilačke veštine – džijudžicu). Prvi učitelji džudo-a u Jugoslaviji, Mile Miljković i Dušan Jeremić, vodili su ovu sekciju do 1965. godine, kada se ona ugasila. Novembra 1968. godine prvi učenik džudo-a u Jugoslaviji, Srećko Mrvajević, zajedno sa svojim učiteljem Dušanom Jeremićem ponovo je pokrenuo sekciju izučavanja ove borilačke veštine. Ova sekcija prerasla je u Judo klub „Rakovica“, zatim u Judo klub „Rekord“, pa opet u „Judo klub Rakovica“ (od 2012. godine).

Judo klub Rakovicaje najtrofejniji srpski džudo klub (nekada jugoslovenski). Klub ima 22 titule ekipnog takmičenja i preko 120 titula pojedinačnog. Takođe, ovaj klub poseduje bronzanu olimpijsku medalju, četiri medalje sa prvenstva sveta, kao i devet medalja sa prvenstva Evrope.

Predstavnici Srbije na 31. Letnjim olimpijskim igrama koje će se održati u Rio de Žaneiru u oblasti džudo sporta, biće članovi Judo kluba Rakovica„.

About the author

Nikola Stojanović

UREDNIK za Srbiju | Adria Daily magazin | Njegove tri najveće ljubavi u umetnosti jesu: gluma, pisanje i novinarstvo. Smatra da je kreativnost osnova kulture i umetnosti, odnosno multimedije – bez kojih je život besmislen! | Redovni je član Udruženja novinara Srbije (UNS) i Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.