Sport Srbija

Basket festival se vraća u Svilajnac!

Volonterska organizacija Svilajnac – VOS u saradnji sa Košarkaškim savezom Srbije u okviru svojih redovnih aktivnosti organizuje 30.6. i 1.7. 2016. turnir u basketu 3 na 3 pod nazivom “3×3 Basket festival Svilajnac“. Ovaj sportski događaj održaće se na terenima OŠ “Jovan Jovanović Zmaj“, gde će biti postavljena mobilna podloga za igru 3 na 3, koja svakog vikenda putuje u različite gradove širom Srbije, što organizatiorima garantuje dobru igru, fer-plej nadmetanje i spektakularnu atmosferu u Svilajncu.

Svilajnac je dugi niz godina bio prepoznatljiv po dobroj organizaciji “Basket festivala“, kao jednog od najbolje organizovanih i najposećenijih turnira u Srbiji. Nažalost, nakon katastrofalnih poplava u maju 2014. godine, festival više nije organizovan.

Dve godine kasnije, grupa mladih ljudi se okupila oko ideje da Svilajncu mora da vrati najposećeniji sportski događaj koji se organizovao na teritoriji njihove opštine.
Popularizacijom basketa 3 na 3 u poslednjih nekoliko godina, ovaj sport je prerastao od puke zabave i rekreacije, tzv. uličnog sporta u profesionalni i kao takav od 2020. godine biće priznat kao olimpijski sport.

Ove godine, nakon pregovora sa košarkaškim savezom Srbije, mladi iz Svilajnca su uspeli da dobiju licencu za organizovanje predkvalifikacionog turnira u okviru “RODA državnog prvenstva Srbije“. Najbolje četvoroplasirane ekipe u kategoriji seniori 3×3 turnira u Svilajncu plasiraće se na finalni turnir regiona centralne Srbije, gde će se boriti za mesto na državnom prvenstvu.

Ali, to nije sve.

Nakon finalnih nadmetanja, pobednik državnog prvenstva stiče pravo da učestvuje na MASTERS FIBA World Tour-u i da se takmiči sa najjačim ekipama Evrope. Svi učesnici “3×3 Basket festival Svilajnac“ boriće se za što bolji plasman na osnovu svojih rezultata za rangiranje na FIBA 3×3 rang listi najboljih igrača na svetu.

Prostor oko terena biće pretvoren u “basketaško selo“ sa sponzorskim štandovima i mestom prijavljivanja. U okviru “basketaškog sela“ održavaće se stalni zabavni program za posetioce i učesnike. Kategorije u kojima će se igraču takmičiti su: seniori “3×3 Serbia tour“, juniori, kadeti, pioniri i devojčice.

Takođe, ovu manifestaciju ulepšaće i gosti iznenađenja.

Ulaz je slobodan.

 

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.