Sport Srbija

63 godine postojanja Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije: Sportski objekti za buduće šampione

Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije obeležio je 63 godine postojanja i predstavio nove projekte za buduće šampione.

(Fotografija: 63. rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije – Goran Bojović, 2019, Beograd; © Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

Na 12,7 hektara počela je izgradnja novih sadržaja, a do kraja ove godine biće i rekonstrukcija postojećih, dok će u maju Zavod biti domaćin druge Međunarodne konferencije sportske medicine Srbije, koja će okupiti 40 međunarodnih i domaćin predavača i više od 1.000 učesnika, sa ciljem razmene inovacija, tehnologija, otkrića i važnih rezultata na polju sportske medicine.

(Fotografija: 63. rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije – Goran Bojović i Vanja Udovičić, 2019, Beograd; © Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

Prema rečima direktora Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije Gorana Bojovića, Zavod je već 63 godine kuća svih sportista, ali i omladine, među kojima se „kriju” neki novi šampioni. Uz veliku pomoć Ministarstva sporta i omladine Republike Srbije čine sve da Sportsko-rekreativni centar na Košutnjaku postane zona vrhunskog sporta – u kojem će sportisti imati sve na jednom mestu: najbolje uslove za pripreme i trenige, smeštajne kapacitete i kompletnu zdravstvenu zaštitu. Takođe, istovremeno se da i nacionalni granski savezi konačno dobiju objekte i terene koji zadovoljavaju standarde međunarodnih takmičenja, kako bi se njihovi sportisti bolje pripremali za međunarodna takmičenja, a Srbija imala objekte koje će u budućnosti koristiti za održavanje nekih novih evropskih i svetskih takmičenja u sportu.

„Sa ponosom mogu da najavim da je proširenje Nacionalnog trening centra konačno počelo. Nakon dugog planiranja, dobijanja svih neophodnih dozvola i finansijske podrške Vlade Republike Srbije, počeli smo izgradnju dve stene za sportsko penjanje: boulder stena dužine 35 metara i drugu, visine 15 metara, čija je namena za težinsko, brzinsko i rekreativno penjanje. Obe stene gradimo u skladu sa visokim standardima Međunarodne federacije za sportsko penjanje. Investitor radova je najpoznatija kompanija u svetu za izgradnju stena za sportsko penjanje „Walltopia”, koja na projektu radi u konzorcijumu sa još dve domaće kompanije. Investicija je vredna oko milion evra, a završetak radova je predviđen za proleće ove godine. Već smo dobili ponudu od Svetske sportsko-penjačke federacije da sledeće godine ovde napravimo sportsko juniorsko prvenstvo.

U međuvremenu počinjemo izgradnju i multifunkcionalne dvorane za razne vrste sportova (rvanje, džudo, tekvondo, karate, streljaštvo i dizanje tegova). Nova dvorana prostiraće se na površini od 3,36 hektara, a ukupna vrednost investicije iznosi 12 miliona evra. U planu je izgradnja zatvorenog olimijskog bazena, stadiona sa tribinama i zelenim krovom koji bi bio korišćen za rekreaciju, atletske staze i teniski klub. Krajem 2019. godine u planu je i rekonstrukcija upravne zgrade Centra za medicinu sporta, čime bi bile uvezane laboratorije za medicinu, psihologiju, analitiku u sportu i INDOK odeljenje, a sve u cilju podizanja nivoa usluge u sklopu ove jedinstvene ustanove sporta”, rekao je Goran Bojović.

(Fotografija: 63. rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije – Vanja Udovičić i Goran Bojović, 2019, Beograd; © Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

Svečanom prijemu prisustvovali su predstavnici Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), predstavnici Olimpijskog komiteta Srbije, odnosno predsednici i sekretari nacionalnih granskih saveza, udruženja i klubova, kao i mnogi drugi značajni ljudi u sistemu sporta naše zemlje.

Druga Međunarodna konferencija sportske medicine Srbije

Od 23. do 25. maja 2019. u „Sava centru” će biti održana druga Međunarodna konferencija sportske medicine Srbije, koju organizuje Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, uz podršku Internacionalne federacije medicine sporta (FIMS) i Udruženja za medicinu sporta Srbije, a pod patronatom Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije.

„Biće ovo sjajna prilika da se na jednom mestu okupe stručnjaci iz celog sveta, povežu popularne i aktuelne teme iz različitih naučnih oblasti – sa praktičnim uputstvima i vodičima (kursevi i radionice), razviju neka nova prijateljstva i profesionalne veze između pojedinaca i ustanova.

Poznato je da sportska medicina doprinosi sportskim dostignućima, kao i očuvanju zdravlja naših sportista. Samim time, naš zajednički zadatak i misija je oduvek bila razmena inovacija, tehnologija, otkrića i rezultata. Međunarodno priznati predavači u oblasti sportske medicine i sportskih nauka su već potvrdili učešće na konferenciji, a očekujemo dolazak više od 1.000 lekara različitih specijalnosti, ali i stručnjaka iz sportskih nauka i poznatih sportista. Ovaj događaj je i prilika da se Beograd i Srbija predstave kao dobri domaćini i pouzdani partneri”, rekao je Goran Bojović i poželeo toplu dobrodošlicu svim učesnicima.

U toku šest decenija, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije postao je baza vrhunskog sporta, i to u svakom pogledu! Stručnjaci iz raznih grana medicine, biomehanike, motoričkih ispitivanja, psihologije i drugih naučnih disciplina pripremaju sportiste na putu ka osvajanju medalja, redovno ih kontrolišu i prate njihov progres. Svi oni, ali i mnogi drugi stručnjaci iz Srbije i inostranstva biće učesnici druge po redu Međunarodne konferencije sportske medicine Srbije.

(Fotografija: 63. rođendan Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije – Goran Bojović, 2019, Beograd; © Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije)

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.