Sport Telo & Duh Srbija

4 vežbe za bolji san

Ove vežbe su nešto što bi trebalo da vam pomogne da se lagano umirite pred spavanje, istegnete mišiće i otpustite napetost iz njih. Kao rezultat vaša noć bi trebalo da bude mirnija, a san dublji. Probudićete se radosniji i sa više energije.

Položaj čamca

Ova vežba je odlična za opuštanje tela, funkcioniše po principu da što više zgrčimo mišiće, to će se više kao posledica oni opustiti. Dakle, legnemo na pod sa rukama pored tela i dlanovima okrenutim ka dole i dizemo noge i ruke i glavu ne više od 10ak cm od poda. To radimo sa udahom. Dok smo gore zadržavamo dah i trudimo se da napnemo apsolutno svaki mišić u svom telu nad kojim imamo kontrolu.

Stopala, noge, ruke, stomak, lice. I kada dođe vreme za izdah jednostavno se pustimo dole uz jedno glasno ‘ha’. Ovaj deo možete da izostavite ako vam je neprijatno, ali imajte u vidu da je jako efikasan u izbacivanju emotivne napetosti. Kada idemo ka dole zapravo nežno udaramo ledjima o pod i na taj način pospešujemo izbacivanje vazduha. Čuvajte glavu.

Položaj mačke

Oslonite se na

dlanove i na kolena, tako da su dlanovi direktno ispod ramena, a kolena direkno ispod kukova, laktovi su pravi i ne savijaju se. Potpuno polako udišemo nežno dižući glavu na gore i uvijajući leđa na unutra, i izdišemo spuštajući glavu i izbacujući ledja napolje, kao da pravimo grbu.

Položaj štipaljke

Dok sed

imo na podu noge su nam ispružene, udišući dižemo ruke iznad glave i izdišući nežno spuštamo ceo go

rnji deo tela preko nogu, hv

atajući rukama bilo koji deo nogu. Tu ostanemo narednih 10 udaha i izdaha, bez forsiranja jednostavno posmatrajući dah. Ponovimo još dva ciklusa.

Položaj deteta

Kleknite i smestite sedalni deo na pete. Ruke i čelo spustite na pod. Ako vam je neudobno stavite šake u pesnice, pesnicu na pesnicu i čelo na to uzvišenje. Postanite svesni disanja. Ostanite najmanje 21 udah i izdah u ovom položaju.

Želim vam mirnu noć i dobar san.

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.