Društvo Severna Makedonija Srbija

SOS Dečija sela Srbija obeležavaju Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem da ohrabri zemlje članice da prepoznaju potrebu za osnaživanjem porodice kao institucije.

SOS dečija sela Srbija obeležavaju današnji dan (15. maj) kao Međunarodni dan porodice nizom aktivnosti u Kraljevu, Nišu, Obrenovcu, i Preševu.
Međunarodni dan porodice je prilika da podsetimo javnost na  naš osnovni zadatak – podršku najugroženijoj deci i porodicama i našu viziju – da svako dete raste u porodici, okruženo sigurnošću, ljubavlju i šansom da ostvari sve svoje potencijale. Ove godine izražavamo zabrinutost zbog podataka koji govore o velikom broju porodica koje su u siromaštvu ili u riziku od siromaštva, kao i alarmantnog podatka da je svako četvrto dete u Srbiji siromašno.

U Obrenovcu će Međunarodni dan porodice obeležiti na Gradskom Trgu, gde će posetioci imati priliku da se upoznaju sa aktivnostima Centra za podršku porodici, kao i da se na štandu fotografišu sa porukama koje ukazuju na značaj porodice i važnost porodičnih vrednosti. Fotografije će biti objavljene na Facebook stranici. Program počinje danas u 12 i traje do 15 časova, a najmlađi će moći da uživaju u muzici i igrama koje su za njih pripremili animatori. U slučaju kiše, planirane aktivnosti će biti organizovane u prostorijama Sportsko / kulturnom centru Obrenovac (Kralja Aleksandra Prvog 63).

U Kraljevu će u SOS Dečijem selu organizovati niz takmičenja edukativnog i zabavnog karaktera u kojima će, kao timovi, učestvovati SOS porodice. Prva tri pobednička porodična tima očekuju nagrade, a nakon takmičarskog dela biće organizovana zajednička proslava .

 Centar za podršku porodicama „Putokaz“ i  mobilni edukativni tim „Superautobus“ predstaviće se na manifestaciji „Dan porodice“ u Čairskom parku u Nišu danas od 12 do 15 časova. Zajedničkim predstavljanjem, kroz različite kreativne i rekreativne aktivnosti, kao što su izrada ramova za fotografije sa decom i roditeljima, pisanje poruka koje se odnose na to šta je porodica, izrada porodičnog stabla i igre sa decom i roditeljima, „Putokaz“ i „Superautobus“ će promovisati porodične vrednosti i rad SOS Dečijih sela.

U Prihvatnom centru za izbeglice u Preševu, u okviru Programa urgentne pomoći „Solidarnost“, biće organizovana kreativna radionica „Dom je tamo gde je porodica“, kroz koju će sa decom izbeglicama sa Bliskog Istoka i njihovima porodicama obeležiti ovaj dan. Radionica će se održati u Prihvatnom centru Preševo.

Jedna od definicija porodice je da “omogućava deci korene i krila”. Porodica je najvažniji oslonac za svako dete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje. Dobri odnosi puni poštovanja, kvalitetno vreme u porodičnom okruženju i porodična atmosfera ispunjena ljubavlju i podrškom predstavljaju čvrst temelj na kome će dete izgraditi svoj život. Zbog toga vas pozivamo da se danas, ali i svakog drugog dana svi zajedno uključimo u borbu očuvanje porodica i porodičnih vrednosti. Provedite kvalitetno vreme sa decom, igrajte se sa njima. Posetite baku i deku. Poklonite mali znak pažnje najbližima, posvetite pažnju svojim članovima porodice i pokažite im da brinete o njima.

proslogodisnji Dan porodice u Nisu 2

SOS Dečija sela Srbija članica su Međunarodne organizacije SOS Dečijih sela, osnovane  1949. godine, koja danas u 134 zemlje pomaže 1 200 000 ljudi. U Srbiji smo prisutni od 2004. godine, kroz brigu o deci bez roditeljskog staranja u SOS Dečijem selu Kraljevo, Centar za podršku porodici u Nišu, Programe podrške hraniteljskim porodicama, Program za podršku zapošljavanju mladih u Beogradu i programe hitne pomoći posle zemljotresa u Kraljevu, poplava u Obrenovcu i Lazarevcu i pomoći izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju.

Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, stopa rizika od siromaštva u Srbiji iznosi 25.4%, a među najugroženijima su mnogočlane porodice i samohrani roditelji. Siromaštvo drastično utiče na porast rizika od razvoja disfunkcionalnosti u porodici i neadekvatnih uslova za rast, razvoj i obrazovanje deteta. Povodom Međunarodnog dana porodice, SOS Dečija sela kao organizacija koja više od 10 godina stvara i pomaže porodice, pozivaju građane i predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora da se uključe u stvaranje podržavajućeg okruženja za razvoj porodice i pružanje podrške najugroženijim porodicama.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.