Društvo Srbija

Saveti za kupovinu stana u Beogradu

kupovina stana

Bilo da želite da kupite stan ove ili u nekoliko narednih godina, potrebno je da znate kakvo je stanje na tržištu nekretnina, kakav stan možete kupiti, na kojoj lokaciji i za koje pare. 

Što se tiče trenutnog stanja, možemo reći da je pandemija imala dosta uticaja na tržište nekretnina, kao i da trenutno stanje u svetu doprinosi da se ta situacija menja iz dana u dan.

Inflacija je još jedan faktor koji ima veliku ulogu u donošenju odluka o kupovini nekretnina ove godine. Međutim, uprkos svim mogućim faktorima, važno je biti dobro informisan i imati na umu da je kupovina nekretnina ozbiljan proces koji zahteva vreme i strpljenje.

S toga, da vidimo koji vam sve saveti mogu pomoći pri kupovini stana u Beogradu.

Novogradnja ili starogradnja 

Ovu večitu dilemu vam možemo samo malo olakšati tako što ćemo reći da nekretnine, kako u novoj, tako i u staroj gradnji imaju svoje prednosti i mane. Vrlo bitno je nemati predrasuda ni prema jednoj vrsti ovih nekretnina. 

Pri kupovini stana, bilo u novoj ili staroj gradnji, vrlo je važno, pre svega, obratiti pažnju na kvalitet gradnje i da li zgrada ima svu potrebnu pravnu papirologiju. 

U slučaju da je ovo vaša prva kupovina stana, naš savet je da ipak tražite stan u novogradnji. Prvi kupci mogu dobiti povrat PDV-a prilikom kupovine stana u novogradnji. 

Znači, pravo na povraćaj PDV-a imate samo ako ste prvi kupac te nekretnine. Takođe, bitno je da znate da kao prvi kupac možete dobiti povrat PDV-a na 40m2, a svaka osoba koja živi sa vama na 15m2! 

Od ovog povrata PDV-a možete opremiti čitav stan, tako da nije mala stvar kupovina prvog stana u novogradnji.

Angažujte dobru agenciju i advokata 

Kupovina stana je veoma veliki poduhvat, a o lošim situacijama i iskustvima možemo čuti svakodnevno. Zbog toga, veoma je bitno angažovati dobru i proverenu agenciju za nekretnine kao i advokata.

Naravno, pre angažovanja bilo koje agencije, raspitajte se malo kako bi saznli koje agenije zaslužuju da udju u vaš uži izbor. Izborom prave agencije za nekretnine ne samo da ćete izbeći potencijalne probleme nego ćete i dobiti iskusne agente koji će vam pomoći da nadjete stan kakav želite i gde želite, spram vaših finansijskih mogućnosti.

Takodje, ne bi bilo loše ni angažovati advokata za nekretnine. Advokat će vam pomoći da bez problema prođete kroz ceo proces kupovine stana.

Kupovina stana u Beogradu

Izgradnja stambenih zgrada je u punom jeku, tako da možete očekivati veliko tržište u Beogradu. Bilo da je u pitanju starogradnja ili novogradnja, prodaja stanova u Beogradu se ne zaustavlja iako se iz godine u godinu beleži rast cena.

Ako planirate da kupite stan u Beogradu, spremite se na sve. Konkurencija je velika, a i pandemija je učinila svoje, tako da cene nekretnina, a posebno stanova u novogradnji će samo nastaviti da rastu. Ironično, bez obzira na visoke cene nekretnina, Beograd je i dalje jedna od najpopularnijih lokacija za kupovinu stana.

Informišite se o stambenim kreditima

Mnogima je pojam uzimanja i otplaćivanja kredita stran, pa čak i konfuzan u neku ruku. Što i nije čudno jer jednostavno nismo dosta informisani. 

Kada razmatrate kupovinu stana, jedan od bitnih koraka podrazumeva raspitati se o stambenim kreditima. Vrlo je bitno raspitati se pre nego što odustanete od stambenog kredita, ubeđeni da ne ispunjavate sve uslove. 

Sve informacije možete saznati ako posetite vašu izabranu banku. Tu ćete saznati da li ste kreditno sposobni i kolika plata treba da vam bude da bi dobili kredit, i još mnogo toga.

Kada je dobar trenutak za kupovinu stana?

Kao što smo spomenuli, trend rasta cena nekretnina u Beogradu, kao i u ostatku Srbije, se nastavlja. U slučaju da ste kreditni kupac, sada je pravo vreme da kupite stan jer je kamatna stopa nikad povoljnija.

Ako ste keš kupac, i računajući na to da će cene nekretnina samo nastaviti da rastu, ne čekajte. Kupite stan dok cene ne dostignu svoj vrhunac.

Kupovina stana u bilo kom trenutku je velika investicija. Naš najbolji savet je da se dobro informišete i pripremite za ovaj proces. Nemojte propustiti šansu da kupite dobar stan, na željenoj lokaciji, samo zato sto niste bili dovoljno obavešteni.

About the author

Velibor Živkov

Velibor Živkov je lifestyle kolumnista za Adria Daily Magazin, Lips And Heels i Wannabe magazin. Po struci industrijski dizajner odeće ali se bavi istraživanjem online kontenta i modnog marketinga. U slobodno vreme se bavi dizajnom keramike, fitnesom i negom brade u stilu pravog milenijalca. Pratite ga na Instagramu za više modnih ideja i svakodnevnih inspiracija.

1 Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.