Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Ružičasti oktobar – mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar je mesec borbe protiv raka dojke. Njena prijateljica je nedavno operisana od te bolesti. Nestalo je svake magije, sada samo realnost poznaje. Ona to nadjačava time što živi normalno. Posle operacije sasvim normalno, kao da joj nije ništa. Šta njoj u ovom trenutku znači što ima izjednačena prava sa muškarcima u zdravstvenom sistemu. Zar je neki muškarac nekada imao rak dojke?

Naravno da nije i naravno da neće ni imati. Sve ostaje na papiru i sve se pretače u priču. Nastoji je podržati i reći joj da izdrži. Sve to ona vrlo dobro zna sama i prosto tera pomoć od sebe i sama se sobom bavi. Njoj pomoć u vidu iskazanih nežnosti nije potrebna. Samo je potrese i podseti na ono loše, a ona se samo dobrom nada. Tako nastaje smeh. Tako se leči.

Ugleda se i ona na nju, pa običan dan gura kako bi i ona to radila. Odvažno i hrabro. Uvek napred. Da li to mogu? uopšte nije pitanje. Naravno da mogu i naravno da radim. Kad ona može sve to… Najlakše joj je da se i ona pravi da je sve u redu, pa ponekad ne bira kad je zove i zove je preterano. Ne pita je mnogo o tome što boli već pričaju o ishrani, o vežbama o njenom razvodu. Pričaju o poslovima. Ima utisak da joj pomaže svojom pričom jer je vraća u stanje normalno, u svakodnevicu.

Kako nestaje strah? Tako što se o njemu ne misli. I u tome se slažemo. Godinama je bila protivnik te teorije i zagovarala pričaonice, moderne ispovedaonice. Ne govori joj da joj to treba. Samo što normalnije i ne misliti o tome. Ono što dobro dođe je ženska podrška. Ženama treba posebna briga o ženskom zdravlju i posebni uslovi u kojima se tretiraju. Kadar koji je rodno osetljiv.

Kažu da rizik od raka dojke u toku života ima svaka osma žena. Najčešći rizici su: nasledna predispozicija, rana prva menstruacija, kasna menopauza, nerađanje dece ili rađanje dece u kasnoj životnoj dobi, nedojenje dece, hormonska terapija, nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, gojaznost, konzumiranje alkohola, duvana itd. Na neke rizikofaktore se ne može uticati.

Naime gde se treba okrenuti i kome uputiti zahtev da se obezbedi rana dijagnostika? Pregledi koji su preventivni? I kako podići nivo svesti celog društva o bolestima koje zahvataju samo žene?

https://www.facebook.com/Hvalati

Tags

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.