Društvo Srbija

Romi kao ravnopravni kandidati za posao

U nameri da omogući veću inkluziju romske populacije kada je u pitanju zaposlenje radno sposobnih članova društva, opština Ruma, prva u Srbiji pokrenula je realizaciju projekta „Više iskustva za više mogućnosti!“ u okviru “Evropske podrške inkluzivnom društvu”. Sam projekat “Evropska podrška inkluzivnom društvu” finansira Evropska unija, a cilj je da se obezbedi veća društvena uključenost ugroženih grupa u Srbiji kao što su starija lica, deca, pripadnici manjina uključujući Rome i Romkinje i drugi. Projekat sprovodi Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. U okviru projekta „Više iskustva za više mogućnosti!“ realizovaće se različite aktivnosti zahvaljujući kojima će mladi Romi i Romkinje unaprediti postojeća znanja, iskustva i sposobnosti i time povećati svoje šanse za zaposlenje.

„Kreiranje jednakih mogućnosti i borba protiv predrasuda o bilo kojoj oblasti da je reč, trebalo bi da bude osnovni princip koji bi svaki pripadnik zajednice trebalo da poštuje. Veoma smo ponosni što opština Ruma, prva u Srbiji, započinje realizaciju projekta „Više iskustva za više mogućnosti!“ kojim želimo da skrenemo pažnju na značaj jednakih uslova za sve naše sugrađane kada je u pitanju njihovo zaposlenje“, izjavio je Slađan Mančić, predsednik opštine Ruma i dodao: „ovim projektom želimo da utičemo na smanjenje predrasuda, ali i da podržimo i podstaknemo mlade Rome i Romkinje da se više angažuju u odabiru budućeg zanimanja, osposobljavanju i obuci za posao.“

Projekat „Više iskustva za više mogućnosti!“ predstavlja pilot projekat opštine Ruma koji je pokrenut u nameri da bude uspešan primer dobre prakse i model socijalne inkluzije za ostale opštine u Srbiji. U dosadašnjoj fazi projekta, odabran je romski posrednik za zapošljavanje čija je uloga da motiviše mlade i radno sposobne Rome da se više angažuju u traženju posla. Održane su obuka o socijalnom uključivanju, kao i obuka usmerena na unapređenje veština mladih Roma i Romkinja u oblasti pripreme za traženje posla, pisanja radne biografije, priprema za intervju i komunikacija sa poslodavcima.

„Mnogi radno sposobni Romi na teritoriji opštine Ruma su neaktivni, bez znanja o mogućnostima i načinima na koji mogu da se prijave za konkretni posao. Većina nikada nije pisala radnu biografiju i ne zna kako izgleda intervju za posao. Zbog toga smo srećni što je opština Ruma prepoznala važnost i značaj većeg uključivanja romske populacije i kreiranja jednakih mogućnosti za njihovo zaposlenje. Kroz aktivnosti u okviru projekta želimo da podstaknemo što veći broj Roma i Romkinja da se uključe u program posredništva za zapošljavanje, takođe, da sami traže posao, da im damo mogućnost da steknu radno iskustvo u javnim preduzećima i da ih predstavimo mogućim poslodavcima kao kvalitetnu radnu snagu“, rekao je Dalibor Ćirković, romski posrednik za zapošljavanje u okviru projekta.

Projekat „Više iskustva za više mogućnosti!“ trajaće do 20. juna ove godine, a mladi Romi i Romkinje moći će da unaprede svoja znanja i veštine kroz obuke i radionice koje će biti organizovane. Pored toga, u okviru projekta planirana je i dvomesečna stručna praksa u lokalnim javnim preduzećima, zahvaljujući kojoj će pripadnici romske populacije imati mogućnost da se dodatno obuče za rad na konretnim poslovima i steknu uvid u to kako izgleda raditi u jednoj kompaniji.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.