Društvo Bosna i Hercegovina Crna Gora Hrvatska Severna Makedonija Slovenija Srbija

Redovno vežbanje može da vam pomogne da preživite prvi srčani udar!

Redovno vežbanje ima brojne prednosti. Ne samo da može da pomogne u kontroli telesne težine, već i u ublažavanju stresa, održavajući vaš metabolizam i kosti zdravim. Vežbanje je u svakom slučaju dobro za srce a nedavna studija objavljena u časopisu Mayo Clinic Proceedings kaže da osobe koje vežbaju imaju više šansi da prežive prvi srčani udar. U studiji se takođe navodi da slaba fizička forma može predstavlja rizik od smrti usled srčanog udara sličan faktorima rizika kao što su pušenje ili dijabetes.

U studiji koja je proučavala veze sa preranom smrti nakon prvog srčanog udara, istraživači su pratili 2.061 pacijenta koji su pretrpeli prvi srčani udar nakon stres testa, tokom kontrolne faze. Srednje vreme između testa i prvog srčanog udara je bilo šest godina. Pacijenti u dobroj aerobnoj kondiciji tokom inicijalnog stres testa imali su 40 odsto manje šansi da umru u roku od godinu dana nakon prvog srčanog udara u poređenju sa pacijentima u slaboj fzičkoj formi, kažu istraživači.

,,Ovi rezultati govore da je bolja aerobna kondicija pre srčanog udara povezana sa većim izgledima za kratkoročno preživljavanje nakon prvog srčanog udara’’, kaže Klinton Broner (Clinton Brawner) iz Medicinskog sistema Henri Ford u SAD.

Pacijenti koji su bili aktivniji su takođe smanjili rizik od smrti tokom prve godine nakon prvog srčanog udara za 8 do 10 odsto za svaki nivo bolje kondicije koju su ostvarili tokom stres testa. Rezultati govore da slaba kondicija može da predstavlja rizik od smrti nakon srčanog udara koji je sličan tradicionalnim faktorima rizika kao što su pušenje, visok krvni pritisak ili dijabetes, kažu istraživači.

,,Iako do 50 odsto kondicije može da se zasniva na genetici, fizička aktivnost je jedini oblik ponašanja koji može da poboljša kondiciju’’, kaže Broner.

Izvor: food.ndtv.com

About the author

Adria Daily Magazin

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.