Društvo Psihologija Psihoterapija Srbija

Osluškujemo li poruke sopstvenog tela?

Od ranog jutra smo u kontaktu sa svojim telom. Ustaljenim ritmom pratimo naše potrebe, hranom stvaramo zalihe energije, kafom držimo telo i um u budnom stanju, fizičkim vežbanjem držimo mišiće u kondiciji, da bi se na kraju dana snom odmorili za početak novog radnog dana. Sve ovo radimo kako bi odgovorili izazovima i stresogenim zahtevima svakog dana. Pored ovih ustaljenih navika da zadovoljnimo naše fiziološke potrebe, postoje i profinjeniji načini komuniciranja sa svojim telom. Kako izgleda vaš “razgovor” sa sopstvenim telom i koliko uopšte obraćamo pažnju na tu vrstu komunikacije?

Da bismo mogli detaljnije o ovoj vrsti komunikacije da pričamo, najbolje je da sednete negde gde vam je udobno i da nastavite sa čitanjem. Zamislite da između vašeg tela i psihe postoji jedna stalna povezanost koju ne možete “čuti“ kada ste u bučnom okruženju ili zauzeti spoljašnjim svetom. Tokom svakodnevne izloženosti spoljašnjim impulsima i kontaktu sa drugima, vaše telo neprestano reaguje (na primer: puls se menja u zavisnosti od toga da li ste pod stresom ili ste zatvorili oči na par minuta i počeli duboko i polako da dišete). Ako ste se udobno smestili u fotelji ili stolici, zatvorite oči i fokusirajte se na vaše telo. Svojom pažnjom postanite svesni svakog dela tela, obraćajući pažnju na to da li u nekom od njih osećate bolove ili tenziju. Razmislite o tome u kojim situacijama se javlja ova napetost, grč ili bol. To je poruka koju vaše telo šalje vama.

Dešava se da zahtevi spoljašnjeg sveta u vidu rokova, nametnutih zadataka i slično, kao i naše očekivanje da ispunimo sve te zahteve i suzdržanost da kažemo ne, čini da prevaziđemo sopstvene granice. Na fiziološkom nivou tada se aktivira simpatički deo vegetativnog nervnog sistema, pripremajući tako telo na povećano naprezanje i rad. Na taj način telo održava nas u stanju ravnoteže sa okolinom, iako to možda dugoročno ide na ušrtb našeg zdravlja.

Telesna psihoterapija smatra da telo i duh čine ličnost i da su ova dva elementa povezana u jedno funkcionalno jedinstvo. Zato svi procesi u telu imaju svoje paralelne procese u emotivnim tokovima, kao što svako emotivno stanje ima svoju telesnu manifestaciju. Tako na primer nesuglasice u partnerskom odnosu ili stalni zahtevi i nezadovoljstva na poslu čine da se naš krvni pritisak povećava signalizirajući nam da stanje u kom se nalazimo prevazilazi granice našeg spokojstva. Svaki telesni simptom ima svoju poruku za nas, a na nama je da li ćemo umeti to da “pročitamo” ili “čujemo”.

Važno je naučiti da “čujete” šta vam vaše telo poručuje. Ugrađeni samoregulativni procesi organizma nas štite u okolnostima kada nismo u balansu. Ako vas neki deo tela boli pokušajte se skoncentrisati da osetite i opišete taj bol. Zamislite da možete komunicirati sa tim bolom, šta vam on poručuje? Od čega želi da vas sačuva, na šta da vas upozori, na šta da vam skrene pažnju? Jedan od primera značenja bola ili kočenja ruke može biti da vas taj simptom upozorava da stresna ili konfliktna situacija na poslu ili u vezi utiče na vaše zdravlje. Da je ophođenje prema vama toksično, da je potrebno da manje dajete iz sebe, da postavite jače granice i zauzmete se više za sebe. Osećanja nam pomažu da se brinemo o sebi i da naučimo da negujemo sebe.

Komunikacija sa sopstvenim telom može dovesti do osvešćivanja raznih osećanja, kao što je tuga, strah, ljutnja, stid… Možda su ova osećanja u vama do sada bila potisnuta, neprihvaćena i neprorađena, pa upravo zbog toga u telu “skladištena” kao blokada ili tenzija. Zbog toga se smatra da osećanja nose najjaču energiju, jer kada se ona oslobode i izraze, osećamo se živima. Za početak, podelite sa nekim kome verujete kako se osećate. Prihvatanjem svojih osećanja, validiranjem njihovog postojanja možete otkriti njihovo značenje, odnosno kakvu poruku vam šalju. Izražavanjem osećanja i vaš osećaj u telu će se promeni, jer ćete postati živahniji, spremniji za akciju i otvoreniji za promene. Oslušnite svoje telo, i dobićete odgovor šta treba da uradite!

Autorka teksta: Karolina Vörös, master psihologije i psihodramski psihoterapeut

About the author

Avatar

Snežana Subotić

Zaljubljenik u PR, organizaciju događaja, TED/TEDx konferencije, psihologiju, kulturu, novinarstvo... Realni optimista sa stavom.

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.