Preteran stres uništava naš mozak i sposobnost pamćenja

0

Kako prenosi sajt Science Alert nova naučna istraživanja pokazuju da preteran stres uništava mozak. Iako to nisu nikakve novosti, nove studije pokazuju kako stres može da prouzrokuje upalu mozga. što dovodi do problema sa memorijom i depresijom.

Neuronaučnici sa Državnog univerziteta Ohaja su naučili miševe kako da izađu iz lavirinta – to je zadatak koji su miševi učili i zapamtili, nakon nekoliko ponavljanja. Ali kada su u tu grupu miševa naučnici ubacili jednog agresivnog miša, koji je kod drugih stvarao stres, životinje su postepeno počele da zaboravljaju put ka izlazu iz lavirinta. „Miševi pod stresom nisu mogli da se prisete.“, ističe glavni istraživač Džonatan Godbaut. „Miševi koji nisu bili pod stresom su se setili.“

Skeneri su pokazali upale mozgova kod miševa koji su bili pod stresom. Te upale su izazvane imunim sistemom koji je reagovao na spoljašnji pritisak. Imuni sistem je napadao mozgove stresiranih životinja i tako izazivao upalu i sprečavao nove moždane ćelije da se razviju.

Isto tako, taj efekat je bio dugoročan. Četiri nedelje nakon eksperimenta stresirani miševi su se i dalje sakrivali po ćoškovima, što je ekvivalentno socijalnom izbegavanju kod ljudi – što je i veliki simptom depresije.

Istraživači su na kraju miševima dali lek protiv upale, kako bi otklonili upalu mozga, što je dovelo do povratka i poboljšanja memorije, ali je socijalno izbegavanje kod miševa ostalo.

Ovo je prva studija koja je uspela da poveže kratkoročni gubitak memorije sa upalom mozga, a samu upalu mozga sa reakcijom imunog sistema tela.

Oglašavanje

O autoru

Nikola Ačanski

Egzistiram i u toj egzistenciji jurcam za, po svemu sudeći, nepostojećom suštinom sebe, drugih i prirode. Jurcam poput blesavog psa koji laje na točkove automobila i koji svoju jurnjavu na kraju obično završi pod nekim točkom. Svakog drugog, trećeg dana pomislim da sam je uhvatio, ali svaki put kada otvorim šaku suštine nema.

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Send this to friend