Psihologija

Pobedite tremu – ne dozvolite da budete sami sebi najveći protivnik

Trema ne pogađa samo osobe koje imaju javni nastup, već i sve ostale ljude. Manifestuje se kroz crvenilo, drhtanje ruku, jako lupanje srca, kočenje vratnog dela, hladan znoj i mučninu. Malo je osoba koje u svom životu nikada nisu imale ovo iskustvo.

Glavni krivac za ovo stanje, kako objašnjavaju psiholozi, jeste hormon adrenalin. Kada se nalazite u stresnoj situaciji, a svaki javni nastup je upravo to, vaše telo pokušava da se bori tako što proizvodi hormon adrenalin. Adrenalin pruža veću snagu i energiju neophodnu da iz borbe u kojoj se nalazite izađete kao pobednik. A važno je da znate da su često znojenje i drhavica samo propratna reakcija koju izaziva adrenalin.
Psiholozi tremu tumače kao strah da će na videlo izaći naši nedostaci i da ćemo zbog toga postati manje vredni u očima drugih ljudi, odnosno da ćemo se osramotiti. Naravno, takav osećaj nije realan, a problem se krije u izuzetno visokim kriterijumima i težnji ka savršenstvu. Ali šta možete izgubiti ako se otkrije vaša nesavršenost? Baš ništa, osim što ćete nakon toga naučiti da se nosite sa svojim manama, istaknete vrline koje posedujete i shvatite da nijedan nastup nije pitanje života i smrti.

Kako pobediti tremu?

VEŽBAJTE VAŠ GOVOR

Pre javog nastupa, odvojite vreme da za pripremu. Ako imate kameru snimajte Vaše izlaganje, ili snimajte samo Vaš govor. Preslušajte ga više puta, odredite koji deo u govoru treba da naglastite, preslušajte video ili audio snimak i ponavljate što više puta Vaš govor. Ukoliko Vam je lakše imajte javni nastup sa Vama bliskom osobama.

RECITE SEBI DA STE JAČI OD TREME

Pre nego što izađete, razgovarajte sami sa sobom, i ubedite sebe da Vam trema ništa ne može, da Vi umete i možete to. Ne dozvolite da Vas bilo šta ili bilo ko unervozi ili iznenadi. Zamišljajte situaciju i mentalno uvežbavajte nastup. Stvorite u glavi sliku kako uspešno prolazite kroz sve faze

PRED SAM NASTUP

Ne komzumirajte gazirana pića, alkohol ni slatkiše. Budite sami, duboko dišite. To će smiriti Vaš puls i nećete biti toliko nervozni. Pred sam izlazak ponovite sebi: ,, Ja to mogu! “ Ukoliko znate ponavljajte brzlace, jer na taj način vezbate artikulaciju i zagrevate mišiće vilice.

GREŠKE SE SVIMA DEŠAVAJU

Kada nastup počne pričajte sporije nego inače, tako ćete zvučati sigurnije, lakše ćete pratiti svoje misli, čuti sebe i uveriti se da zvučite onako kako ste planirali. Ako ćete prvi put u životu koristiti mikrofon, obavezno ga isprobajte kako se ne biste iznenadili kada čujete sopstveni glas preko zvučnika, koji će vam se, vrlo verovatno, učiniti kao tuđ.
Ukoliko pogrešite , zaboravite tekst i imate bilo kakav drugi problem budite svesni toga da su te takve greške i najboljima dešavale.
Ako će da Vam bude lakše evo i jednog primera..
Režiser Mišel Hazanavičijus dobio nagradu za najboljeg reditelja i na dodali Oskara zaboravio je svoj govor i izjavio: ,, Hvala vam mnogo. Dobio sam Oskara. Zaboravio sam svoj govor. U redu, trenutno sam najsrećniji režiser na svetu. Hvala vam za to. Hvala akademiji, hvala svima.“
Profesinalci kada osete tremu okrenu sve u svoju korist, pretoče je u enegriju i scena je njihova.

Svako od nas može biti pravi profesionalac, zato zablistajte i ne dozvolite da budete sami sebi najveći protivnik. Neprijatan osećaj koju imate, pretvorite u pozitivnu tremu koja će Vam pomoći da zablistate.

About the author

Adria Daily Magazin

Regionalni magazin. Imate vest? Javite nam: redakcija@adriadaily.com
Srbija | Hrvatska | Slovenija | BiH | Crna Gora | Makedonija

Add Comment

Click here to post a comment

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.